sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Riegelein – joulupukkeja, pääsiäispupuja ja muuta pikkusuklaata


Hans Riegelein kuoli 19.12.2012. Näin sanottiin Riegelein-firman etusivulla. 
Hans Riegelein oli syntynyt 1912 ja oli suuren saksalaisen suklaatehtaan johtaja. Tehtaat sijaitsevat Cadolzburgissa, Baijerissa. 

Tehdas on varsin tunnettu Suomessakin, mutta ei nimeltä, vaan sesonkituotteidensa ansioista. Nytkin jouluna sain mieheltäni suklaisen joulupukin, valmistaja: Riegelein. 


Vastaavaa löydät sitten vaikkapa pääsiäisenä. Yritys on perustettu 1953. Se työllistää nykyisin noin 700 työntekijää paitsi Cadolzburgissa Baijerissa, myös Sachsenin osavaltiossa sekä Tsekissä. 

Vuodesta 1892 Cadolzburgissa oli toiminut leipomo. Leipuri ja kondiittori Hans Riegelein ja hänen vaimonsa Gerda perustivat leipomon tiloihin suklaapuodin. Jo pari vuotta myöhemmin heillä oli siellä 25 työntekijää, jotka valmistivat suklaafiguureita vanhojen mallien mukaan.  Vuonna 1998 perheyrityksen johtoon nousi heidän poikansa Peter Riegelein. 


Tämäkin pääsiäispupu lienee kaikille tuttu. Se on hyvin samanlainen kuin kilpailijansa, sveitsiläisen suklaatehtaan Lindtin pääsiäispupu. Lindt haki mallilleen oikeutta, mutta ei saanut sitä toiseltakaan oikeusasteelta lokakuussa 2011. Lindt  Sprüngli suojasi istuvan pupunsa vuonna 2000. Sen jälkeen se on yrittänyt kieltää kilpailijoiltaan samassa istuvassa asennossa olevat suklaapuput. Mutta malli ei ole Lindtin, vaan ikivanha ja sitä ovat tehneet lukemattomat suklaayrittäjät noin vuodesta 1950 alkaen. Monet pienemmät yritykset poistivat pupunsa tuotannosta sveitsiläisen Lindtin painostuksesta, vain Riegelein pani vastaan – ja sai oikeutta. Vanhaa mallia kun ei voi omistaa yksi yksin. 
 
Schwarzwaldissakin ajoimme aina appivanhempien luo mennen suklaatehtaan ohi...  Saksassa on paljon suklaatehtaita, isoja ja pieniä. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti