perjantai 29. maaliskuuta 2013

Isenheimin alttari Colmarissa


Tätä alttaria olen käynyt katsomassa Colmarissa (Elsassissa, Ranskassa) useita kertoja. Olenhan minä vähäsen taide- ja kirkkotaidehöperö, siitä kai se kiinnostus ikonimaalaukseenkin tulee. 

Nk. Isenheimin alttari on Matthias Grünewaldin päätyö ja samalla saksalaisen maalaustaiteen päätyö. Ei tarkkaan tiedetä, milloin se syntyi; todennäköisintä on, että sen maalasi Grünewald vuosina 1596-1515. Veistokset ja puuleikkaukset teki todennäköisesti Haguenaun Niklaus, yhtä osaa lukuun ottamatta. Alttari on kaiken kaikkiaan kahdeksan metriä korkea. 

Oikeasti ei tiedetä, mistä tämä maalari oli kotoisin ja milloin hän eli. Yksi versio on, että hän on oikealta nimeltään Mathis Neithart Gothart. Vain se on varmaa, että hän eli 1500-luvulla. 

Alttari on ”kolminkertainen”, sillä on kaksi kertaa avattavat siivet. Yllä kaikki kolme kerrosta avattuna. Alimmaisessa kerroksessa on kuvattuna Kristuksen ristiinnaulitseminen. 

Vuoteen 1793 alttari oli Isenheimin kirkossa. Kaksi nuoren Ranskan tasavallan komissaariota toimitti sitten ylimmät siivet / kerrokset Colmariin, piirikaupunkiin, varmempaan säilytyspaikkaan. Veistokset jäivät Isenheimiin ja ovat hävinneet vuonna 1860. Nuo kolme siipikerrosta ovat nykyisin Colmarissa Unterlinden-museossa. 
Grünewaldin ehkä vanhimpiin töihin kuuluu "viimeinen ehtoollinen". Kuva on nykyisin Coburgin taidekokoelmissa. 


Colmar on kaunis pikkukaupunki Elsassissa. Myös Haguenau on Elsassissa.


Elsass oli ennen ensimmäistä maailmansotaa osa Saksaa, ja vasta Ranskan asettama pakko, siis pakottaminen ranska ainoaksi koulukieleksi teki seudusta ranskankielisen. Oikeammin kaksikielisen, sillä itse asiassa siellä puhutaan hassua sekakieltä, ja tavat ovat samanlaisia kuin muuallakin alemannien asuinalueella. Elsassista tulee myös entinen sukunimeni Werkle ( = pieni työ tai pieni tuotantolaitos, verstas).  

Suomen oikeinkirjoituksen mukaan maakuntaa tulisi kutsua ranskankielisellä nimellä ”Alsace”. Jos lähdetään siitä suomen kielen säännöstä, että paikkakuntia, joilla ei ole nimenomaista suomenkielistä nimitystä, tulisi kutsua alkuperäkielellä, niin sitten maakunnan nimi on selvästi Elsass. Kouluajoilta muistan, että historian kokeessa oli aina oikein, kun muisti mainita, että Elsass oli vaihtanut valtiota…  :-) Eihän muinoin ollut samanlaista käsitystä valtiosta kuin nykyisin. Kansallisvaltiothan syntyivät vasta 1800-luvulla. 

Elsass on kaunista, vehreää, kumpuilevaa, jollen sanoisi vuorista seutua. Kaikki suomalaiset tietävät, missä on Schwarzwald. Kukaan ei tiedä missä ovat Vogeesit. Se on aivan samanlainen vuorijono kuin Schwarzwald, vain toisella puolella Reiniä, nimittäin Ranskassa.
Colmarissa vietimme 25-vuotishääpäivämme. Sen pituinen se. No ehkä ei sentään, sen jälkeen kävimme vielä katsomassa Körperwelten-näyttelyä Baselissa, ja  Hannoverin maalmannäyttelyä, ja kävimmehän me Intiassakin.:-)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti