lauantai 25. toukokuuta 2013

Suomi, Ruotsi, Saksa, Viro - maiden nimistäSakseista syntyi Saksa

Suomen kielen sana saksa on syntynyt pohjoissaksalaisen saksien heimon ansiosta. Saksit ja suomalaiset kävivät 1200-luvulta lähtien kauppaa Itämeren alueen ja Pohjois-Saksan hansaliiton piirissä. Saksalaiset hansaliiton kauppiaat esittäytyivät suomalaisille nimellä Sachsen – tästä johtuen sanaa saksa käytettiin ennen suomen kielessä myös merkityksessä kauppamies.

Finlandin alkuperä latinassa

Finland-sana tulee latinan kielen sanasta fenni, joka tarkoittaa suomalaista. Alun perin sanan merkitys oli lappalainen tai saamelainen, mutta myöhemmin se on laajentunut kuvaamaan koko Suomen kansaa. Ensimmäisen kerran sana fenni esiintyy kirjallisessa muodossa vuonna 98 Tacituksen Germania-teoksessa. Sana on siis luultavasti lainasana germaanisista kielistä. Sanaa Finland tai vastaavia muotoja, kuten saksankielinen Finnland, käytetään yleisesti muissa kuin suomalais-ugrilaisissa kielissä.

Teksti on Suomen suurlähetystön Berliinin sivulta suoraan. Katsokaapa, siellä sivuilla on paljon mielenkiintoista asiaa!

Mutta kukapa tätä ajattelisi:

”Virallisen kielenhuollon kanta asiaan on yksiselitteinen: Virossa virolaiset puhuvat viroa. Eestillä on suomen (kuten vironkin) kirjakielessä lyhyt historia.

Maannimi Viro perustuu Viron pohjoisimman maakunnan Virun nimeen.


Suomen kielenhuolto vierastaa Eesti-nimeä siksi, että se on turha raakalaina. Saman periaatteen mukaan Ruotsista pitäisi käyttää nimeä Sverige, Saksasta Deutschland ja Venäjästä Rossija. Eesti-nimi poikkeaa edellisistä vain sikäli, että suomalaisen on se helppo ääntää.

Vaikka äkkiä ajatellen naapurikansan nimen (Eesti) lainaaminen ja käyttäminen on kohteliasta, omaperäisen nimen (Viro) käyttö on vielä kohteliaampaa. Omaperäinen nimi kantaa viestiä pitkistä, vuosisatojen ja -tuhansien aikana muotoutuneista suhteista, joita poliittiset tai kaupalliset konjunktuurit eivät heiluttele.”

Erkki Lyytikäinen, HS

Parasta kaikessa - tai hulluinta - on kuitenkin venäläisistä käytetty haukkumanimi "ryssä".  Sehän on samaa alkkuperää kuin "Ruotsi", ja lisäksi se ei venäläisten mielestä ole haukkumanimi, vaan yksinkertaisesti sen maan nimi... 

Tässä Suomi, Saksa, Viro, Venäjä, Ruotsi ja EU. Lippuja muuten voi tilata osoitteesta Tovako Oy .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti