perjantai 7. kesäkuuta 2013

Pikaruokaa ja kanttiiniruokaa Saksassa


Suosituin pikaruoka Saksassa on paistettu makkara, kuinkas muuten! Currywurst – mitä se on?

Se on paistettu tai keitetty makkara, joka joko friteerataan tai paistetaan ja tarjoillaan palasiksi leikattuna kastikkeessa, jossa on ketsuppia ja currya. Lisänä tarjotaan sämpylä tai ranskalaiset perunat. 


Currymakkaran alkuperäksi sanotaan Herta Heuwerin vuonna 1949 pystyttämää makkarakojua Berliiniin, joka tarjoili juuri tätä tänään tunnettua makkaraa kastikkeineen ja joka oli auki yötä päivää, ja josta siis tuli traditio. Oikeasti ei tosin tiedetä, onko alkuperä juuri tuolla… Berliinissä on nykyisin joka currymakkaramuseo.  Makkaran kanssa totta kai kilpailee nykyisin turkkilainen kebab, saksaksi döner. :-)

Mutta sitten tuleekin se varsinainen yllätys: lapsetpa eivät enää suosikaan näitä, vaan luomuruokaa!  Varsinainen suosikki on kanaviilokki, herneet ja riisi, ja tomaattikeitto sekä papukeitto. Suosittuja ovat myös peruna-porkkana-keitto ja kesävihanneskeitto.

Ja vanhempien suosikki onkin kääryle! Sillä tarkoitetaan kaikkea sellaista ruokaa, mikä on kääritty rullalle, harvemmin kaalikäärylettä, vaikka niitäkin Saksassa toki on. Kääryle on yleensä häränlihaa ja sen lisukkeena tarjoillaan punakaalia ja keitettyjä perunoita.

Viime vuonna perheyritys Apetito tilastoi mitä pikaruokaa saksalaiset mieluiten syövät. Apetito syöttää päivittäin 1,3 miljoonaa ihmistä kanttiineissaan, kouluissa ja erilaisissa laitoksissa. Voittaja oli toki tuo makkara…

Pikaruuan ja työpaikankanttiinin ruuan hinta on nykyisin 3 tai 3,5 euroa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti