keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Natsi-Saksa antautui...

Tänään tuli kuluneeksi 69 vuotta tuon historiallisen asiakirjan allekirjoittamisesta. Asiasta kirjoittaa Iltasanomat, koko artikkelin voit lukea täältä.

.......  
Karmeita asioita. Saksa on minulta jäänyt vähän syrjään, joskin saksaa olen viimeksi puhunut vasta eilen, saksalaisen merimiehen kanssa Kalajoen satamakirkossa. Mies kertoi Saksasta, maahanmuutosta ja matkoistaan maailmalla. Ja kysyipä senkin, olenko saksalainen.

Olen puuhannut vapaa-ajalla tsasounahankkeemme parissa; se on valmistumassa ja ylihuomenna ortodoksipiispa Arseni tulee pitämään liturgian eli aamupalveluksen ja avaamaan ortodoksiaa koskevan näyttelyn. 9. toukokuuta on pyhän Nikolaoksen toinen muistopäivä, ja Kalajokihan on tunnetustusti matkalaisten ja merimiesten pyhimys. Piispat eivät käy kylässä joka päivä, joten asia on meille merkityksellinen. Seuraavan kerran hän tulee 28. kesäkuuta eli Kalajoen loma-asuntomessulauantaina, silloin rakennus pyhitetään tarkoitukseensa. Enpä olisi pienenä uskonut, että vielä kirkkoja rakentaisin, mutta onhan se tietenkin selvää jatkoa edellisille tekemisille...

Uskoisin, että jatkan kirjoittamista Saksasta. Dokumentteja on Saksassa säilytettävä kymmenen vuotta. Olen nyt tyhjännyt laajaa arkistoani firmani ajalta Saksasta, ja sieltä löytyi monenlaista mielenkiintoista tietoa ja kuvaa, muistoja, jotka olivat jääneet muun tapahtuman varjoon. Elämä on ollut vauhdikasta - jollen sanoisi varsin vauhdikasta. Tänä vuonna olen käynyt Saksassa kahdesti, ja kolmaskin matka on näkyvissä. Joskus harvoin vanhat asiakkaat ottavat yhteyttä - niin viimeksi tänään. Siltoja en ole poltellut. Mal sehen, sprach der Fuchs zum Hasen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti