maanantai 12. toukokuuta 2014

Vesivoimaa. Laufenburg

Taloudellinen. Luontoystävällinen. Paikallinen. 

 
Energiedienst on Etelä-Saksan ja Sveitsin yhteinen energiayhtiö, joka tuottaa sähkönsä vesivoimalla, yli sadan vuoden kokemuksella. Saksan energiasta noin 5% ja Sveitsin noin 60% tulee vesivoimasta. Yhtiö tuottaa energiaa 106 megawatin voimalla. 


Vesivoimalaitoksella on kansainvälinen ympäristölaatusertifikaatti ISO14001. Kaikki kolme osa-aluetta tuotanto, verkko ja jakelu ovat itsenäisiä, mutta toimivat yhdessä ja ovat hyvin kannattavia. Vuonna 2013 sähköä myytiin noin 11,1 miljardia kilovattituntia. Asiakkaita oli 234.000, lisäksi 17.100 yritysasiakasta ja 43 kuntaa. Energiedienst Holding AG työllisti 790 työntekijää, joista 44 oli harjoittelijoita.


Laufenburg on noin 3.600 asukkaan kunta eteläisessä Baden-Württembergissä. 
Reinin toisella puolella Sveitsissä on samanniminen 3.200 asukkaan kaupunki. Kaupungit erosivat 1801 eri valtioihin. Kaupunkeja yhtistävät kuitenkin keskiajalla rakennetut sillat. 


Asuin Sveitsin rajalla Saksassa 14 vuotta, ensin Allensbachissa Bodenjärven rannalla ja sitten Riedheimissa Hilzingenin kunnassa, tulivuoren rinteessä. Siksi molemmat maat ovat minulle hyvin tuttuja. Rajalla alle kymmenen kilometrin säteellä asuvat voivat ylittää rajan mistä vaan kuten haluavat. Rajan ylittäviä teitä on paljon. Muiden sen sijaan on käytettävä virallisia rajanylityspaikkoja. Yritin kerran isäni autolla Sveitsiin lähintä tietä asunnostani. Sveitsin rajavartiosto pysäytti minut kysyen, miten osasin ylittää rajan tästä paikasta ulkomaan rekisterissä olevalla autolla. Kerroin asuvani "tuolla" ja näytin kylää. Sanoivat, että heidän puolestaan voisin mennä, mutta että varautuisin useiden satojen liikennesakkoon, jos poliisi tulee vastaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti