sunnuntai 30. elokuuta 2015

Luumupiiras

Näitä herkkuja on ikävä!

Zwetschgenkuchen

Älä anna saksankielisen sanahirviön hämätä, kyseessä on nimittäin monimutkaisen konsonanttioksennuksen sijaan ihan tavallinen  luumupiirakka pullapohjalla ja kanelilla. Nam!



"Zwetschgen" eivät tosin ole ihan samanlaisia luumuja kuin mitä Suomessa tunnetaan.
 
Reseptin lähde: http://www.rantapallo.fi/keltaisessakeittiossa/2013/08/04/zwetschgenkuchen/
Kiitos Martinalle!


– 8 dl vehnäjauhoja
– 1 pss kuivahiivaa
– 4 tl sokeria
– 2,5 dl maitoa
– 100 g voita
– kananmuna
– ripaus suolaa
– luumuja
– kanelia






Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi ja liota hiiva maitoon. Kippaa jauhot isoon kulhoon, tee keskelle kuoppa ja kaada maito-hiivaseos kuoppaan. Sekoita neste jauhoihin ottamalla kuopan reunalta aina enemmän ja enemmän jauhoja mukaan.
Sekoita taikinaan kananmuna, sulatettu voi ja sokeri. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa hyvin reunoista ja tuntuu sitkeän napakalta. Tähän voi mennä kymmenisen minuuttia tai varttikin. Älä siis pidä kiirettä.

Peitä taikinakulho keittiöliinalla ja jätä taikina nousemaan lämpimään vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi, tai kunnes taikina on paisunut kaksinkertaiseksi. 

Kun taikina kohoaa kaikessa rauhassa, voit pilkkoa luumut valmiiksi. Poista kivi ja leikkaa jokainen luumu kuuteen tai kahdeksaan tasakokoiseen lohkoon.

Voitele piirakkavuoka ja levitä kaulittu pullataikinapohja vuokaan. Painele luumulohkot pohjan päälle ja ripottele kanelia pinnalle. Jos pidät oikein makeasta piirakasta, voit ripotella kanelin lisäksi myös sokeria luumujen päälle, mutta minulle ainakin riitti pelkkä kaneli.
Anna piirakkataikinan kohota luumujen alla vielä noin vartti ennen uuniin laittamista. Paista piirakkaa sitten 200-asteisessa uunissa niin kauan että reunat ruskistuvat  ja piirakka näyttää muutenkin valmiilta. Liikaa ruskistuvat reunat voit suojata foliolla, jos näyttää että muu piirakka ei ole vielä valmis, vaikka reunat ruskistuvatkin.

Tarjoile saksalainen luumupiirakka vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti