perjantai 4. syyskuuta 2015

Itä-Eurooppa ei saa piiloutua


Frankfurter Allgemeine kirjoittaa kitkerän artikkelin Itä-Euroopan valtioiden suhtautumisesta pakolaisiin, mukaan lukien Suomi. 

  
”Pakolaisvirta kulkee yhteen suuntaan – pohjoiseen. Itäinen Eurooppa on ottanut vastaan vain hyvin vähän pakolaisia. EU:n sisällä tarvitaan enemmän solidaarisuutta ja oikeudenmukainen pakolaiskiintiö.”

”Vain muutama maa Etelä- ja Keski-Euroopassa kantaa vastuun pakolaisista: Saksa, Ruotsi, Itävalta, Unkari, Ranska, Italia ja Kreikka. 
…. 
Euroopan itäiset maat lyöttäytyivät yhteen ja vaativat vapaaehtoisia kiintiöitä. Keskustelu valtionjohtajien kesken kävi kuumana. ”Jos tuo on teidän ajatuksenne Euroopasta, pitäkää se itsellänne”, sanoi Italian Matteo Renzi kollegoilleen päin naamaa. Tuollaisia lauseita ei huippukokouksissa juuri kuulla.
 … 
Konkreettisesti tämä tarkoittaa: Puola, Romania ja Baltian maat, mutta myös Tsekki, Slovakia ja Suomi saavat pitkällä tähtäimellä apua muilta mailta Venäjän uhkaa vastaan vain, jos osallistuvat pakolaisten vastaanottamiseen.

Nuorille kansallisvaltioille se on erityinen haaste. Niissä ei asu juurikaan ihmisiä muista kulttuuripiireistä, ei varsinkaan muslimeja, moskeijat ovat harvinaisia. Kansallistunne on erityisen vahva, on kova tarve eristäytyä ja tunne siitä, että on pitkään jäänyt jotain vaille. 
… 
Suvaitsevaisuutta voi oppia, myötätunto ei ole maantieteellinen ominaisuus. Kyse on eurooppalaisista arvoista.”


 Enemmän artikkelin sisällöstä suomeksi: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015090120276932_ul.shtml Suomessa, 31.8.2015 Saksassa 30.8.2015

 Itävallassa 1.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti