torstai 14. huhtikuuta 2016

Tyhjän saa pyytämättäkin, kateus pitää ansaita.

Meillä on Suomessa menossa valitettava tyhmyyden aalto. On niitä, jotka ovat menettäneet todellisuudentajunsa. Ammutaan puskista ja ollaan niin ylpeitä että. 
 
Ymmärrys sen sijaan syntyy siitä, että otetaan asioista selvää, pohditaan luettua ja koettua ja asetetaan asiat kontekstiinsa, asiayhteyteensä. 

Jokaisella meillä on - vielä - mainio peruskoulutus. Tiedämme, miten Suomi asutettiin, kuka oli Mikael Agricola ja mitä tapahtui sisällissodan aikana. Meillä on käytettävissämme maailmanlaajuiset tiedonhakukanavat aivan omassa olohuoneessamme. Ai että et ymmärrä muuta kuin suomee ja savvoo, hiljaa ja kovvoo? Sen tilanteen olet ihan itse halunnut. Ei kuitenkaan ole myöhäistä: siinä samalla kotisohvalla sekin onnistuu, joskin myös vaatii paljon.

Tiedän. Joskus asiat vaan eivät suju kuten itse haluaisi. En valitettavasti ole minäkään syntynyt kultalusikka suussa, vaan yrittäjäperheeseen, jossa tehtiin lujasti töitä, myös me lapset. Kenellekään ei tullut mieleenkään, etteikö lapsi tekisi töitä siinä missä vanhemmatkin, yhteinenhän perheen hyvinvointi on. Tänään olen siinä, mitä olen saavuttanut ahkeruudella ja uteliaisuudella elämään. On ollut vaikeita aikoja riittämiin. Niistä ei selviä muita kadehtimalla eikä haukkumalla, niistä selviää omalla aktiivisuudella. 

Tosiasia on, että meistä kukin ymmärtää vain sen, mihin pystyy. Toisin sanoen: jos haalin ympärilleni surkeutta, saan surkeutta. Nykymaailmassa minun ei ole pakko etsiä kaikkien luuserien seuraa, vaan voin valita mielekkäämmän, mielenkiintoisemman seuran. Tämä ei tietenkään tarkoita, että en auttaisi, kun on sen aika; se tarkoittaa vain, että katsoisin ylöspäin, eteenpäin. Olen todennut, että jos minua haukutaan esimerkiksi epärehelliseksi, haukkuja olettaa minun olevan yhtä epärehellinen kuin hän itse on. Jos minua väitetään itsekeskeiseksi, väittäjä on itse sellainen. Se, millainen toinen ihminen on, voi siten kuulla suoraan hänen puheestaan. Kuuntelepa, mitä ihmiset ympärilläsi puhuvat. Mitä he sanovat toisista ihmisistä, mistä he sinua syyttävät?

Kateus on sitä, että olettaa itseltä puuttuvan sitä, mitä toisella on. Kateus kuitenkin tekee sairaaksi. Se, että olen toiminut pitkään ulkomailla ja että elämäni on ollut jännittävää ja että olen oppinut tuhannen monia asioita, on seurausta mielenkiinnosta elämää kohtaan. Ei se ole minun yksinoikeuteni. Sitä voi kokea kuka hyvänsä, jolla on rohkeutta luopua omista ennakkoluuloistaan. Peiliin katsominen on monille yllättävän vaikeaa!

Tulimme kerran naisporukassa Lappeenrannassa kauniina kesäyönä kantapöydästä, ja meitä tuli jututtamaan paikallinen mieshenkilö. Hän alkoi valittaa, että Lappeenrannassa ei ikinä tapahdu mitään. Heitin hänelle vastakysymyksen: Mitä sinä olet tehnyt, että jotain tapahtuisi? Mies meni aivan hölmöksi, samoin kanssani olleet naiset, mutta kaikki ymmärsivät, mitä olin sanonut. Jos jotain ei siis ole, on ryhdyttävä toimeen. Monia asioita on vaikea tehdä yksin, mutta onneksi emme elä Suomessa edes pienimmässä kylässä yksin. 

Olen tehnyt monenlaisia asioita, joita en nyt ala luettelemaan tässä, ainoastaan huomautan, että kyllä se työtä on vaatinut. Siitäkö sitten olet kateellinen, että joku toinen tekee työtä, eikä saa siitä edes korvausta, vaan maksaa toistenkin puolesta, mutta kiitokseksi saa vihat ja haukkumiset?

Ensimmäinen asia, joka tulisi hallita, on sisälukutaito. On todella surullista, mihin Suomi on ajautumassa kaikkine roskajulkaisuineen ja kansalaisineen, jotka sen soopaa lukevat ja siihen uskovat. Mitä luulette raflaavan ja sensaatioita hakevan somelehden ylläpitäjän tekevän? Hän antaa tyhjäntoimittajille äänen. Mainostajat tietävät, että tyhjäntoimittajat innoissaan lukevat, näin mainostajien tuotteet leviävät laajalle. Julkaisija siis vie suomalaisia kuin pässiä narussa ja ottaa itse siitä rahat. 

Jos hieman käyttäisimme aivojamme ja lukutaitoamme, emme myöskään valitsisi missejä ja urheilijoita päättämään kansakuntamme asioista. 

Toinen samanlainen tärkeä asia olisi matematiikka, koska koko maailmankaikkeutemme eli kaikki mitä olemme ja teemme perustuu matematiikalle. Kukaan ei rakentaisi tuulimyllyjä eikä olisi yhtään laskutaidotonta puoluejohtajaa valtiovarainministerinä eikä ay-johtajana, jos laskutaito olisi hallussa.

Suomi on tuhoutumassa. Sivistys, joka oli vielä hiljan Suomen valtti maailmalla, näkyy olevan hukassa. Vaan joutaahan sellainen kansa tuhoutuakin, jonka joka toinen sana alkaa v-kirjaimella.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti