perjantai 14. huhtikuuta 2017

Sean Spicerin suurin virhe. Assad / Hitler



Sean Spicerin suurin virhe

Mielipide - Richard Cohen 12.4.2017 Washington Post (käännös)

Anne Frank. (Agence France-Presse via Getty Images) 

Hän oli syntynyt Saksassa, tarkalleen sanoen Frankfurtissa, ja hän kuoli Saksassa, tarkalleen sanoen Bergen-Belsenin keskitysleirissä. Hän oli syntyään sekä kulttuurin että kielen puolesta saksalainen, mutta hän kuoli, koska hän oli myös juutalainen. Kirjoitan Anne Frankista. Valkoisen talon tiedotussihteerin tulisi oppia hänestä jotain.

Selittäessän ja puolustaessaan presidentti Trumpin päätöstä vastata ohjusiskulla Syrian ilmeiseen hermokaasu sarinin käyttöön siviilejä kohtaan Spicer tarjosi eroa Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Adolf Hilterin välillä. ”Luulen, että mitä tulee sariinikaasun käyttöön, hän [Hitler] ei käyttänyt kaasua omaan kansaansa samalla tavalla kuin mitä Assad nyt tekee”, Spicer sanoi. Todennäköisesti naurettavin sana tuossa lauseessa on ”luulen”. Spicer ei osoittanut tästä pienintäkään todistetta.

Toki on selvää, mitä Spicer aikoi sanoa – syyllistää täydellisesti Assad, siten että Assad olisi omalla tavallaan pahempi kuin Hitler. Se oli enemmänkin trumpmainen liioittelu, sitä luokkaa mitä ei enää edes huomata, mutta oikeasti se osoitti sellaista tietämättömyyttä historiasta, että jopa kyllästynyt Valkoisen talon lehdistö reagoi kauhulla. Spicer ei pelkästään tehnyt huonosti valittua vertausta eikä hän ei ottanut huomioon, että natsien keskitysleireillä, kuten Auschwitzissä, käytettiin juuri kaasua. Pahinta on, että hän käytti Hitlerin itsensä tekemään erottelua: Saksan juuralaiset ”eivät ole hänen omaa kansaansa”. He olivat juutalaisia. 

Sean Spicerin Hitler-kommentti ei ole mitenkään ainoa Yhdysvaltain politiikan loukkaus uutisissa.  

Monille noista Saksan juutalaisista heidän oman kotimaansa tekemä vaino oli käsittätöntä. Amos Elonin vaikuttava kirja ”ThePity of It All: A Portrait of Jews in Germany, 1743-1933” kertoo yhteisöstä, jonka saavutukset ovat vertaansa vailla, jonka muodostivat taloudellisen, kulttuurisen ja tieteellisen eliitin, joka täydellisesti määritellään saksalaiseksi, joka monin tavoin juutalaisuudesta huolimatta kunnioitti saksalaista kulttuuria, joka taisteli keisarin puolesta ensimmäisessä maailmansodassa, ja joka pakotettuna pakenemaan rikastutti niiden maiden kulttuuria, joihin meni  - esimerkiksi Albert Einstein, joka varoitti presidentti Franklin D. Rooseveltia mahdollisesta atomipommista, tai kerran Berliinissä vaikuttanut itävaltalaissyntyinen ilosilmäinen Billy Wilder, joka antoi meille elokuvat ”Auringonlaskun katu” ja ”Piukat paikat”. Ne, jotka Saksaan jäivät, tapettiin.

He olivat saksalaisia. Ennen muuta he pitivät itseään saksalaisina. He eivät olleet mitään ulkomaalaisväkeä. He olivat – kaikissa paitsi (usein nimellisissä) uskonnollissa yhteyksissä – Hitlerin ”omaa kansaa”. Ja Hitlerin muu ”oma kansa” eli ei-juutalaiset saksalaiset etupäässä vain seisoivat ja katselivat eivätkä tehneet mitään, tai vieläkin pahempaa: osallistuivat ryöstöihin, pommituksiin, eristämiseen ja lopulta tappamiseen. Toisen maailmansodan loppuun mennessä natsit olivat surmanneet 160.000 – 180.000 Saksan juutalaista. (Loput Saksan juutalaisyhteisöstä olivat paenneet, jotkut kuten Anne Frankin isä Otto Frank, Hollantiin tai muihin maihin.

Sillä perusteella, mitä Spicer on sanonut, häntä on syytetty antisemitismistä. En menisi noin pitkälle. Hän tuntuu ainoastaan olevan tietämätön, mitä ei voi hyväksyä sellaiselta henkilöltä, joka puhuu Yhdysvaltain presidentin puolesta. Viikkoja sitten olin sanonut, että hänen täytyisi väistyä Trumpin tiedottajan tehtävästä. Nyt en sano samaa. Jos hän kuitenkin jää, hänen pitää mennä käymään lähellä sijaitsevaan Holocaust Memorial Museoon. Kartalta katsoen sinne on 1,1 mailin matka. Asiaan perehtyneisyydessä se on maailmojen matkan takana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti