lauantai 6. heinäkuuta 2019

Rautarouva von der Leyen

Perhe on naisille usein rasite mutta miehille etu.

Eurooppalainen keskustavasemmisto ei ole koskaan itse nostanut yhtään naista EU:n johtoon. Silti se yrittää tehdä nyt silppua niin von der Leyenistä kuin Lagardestakin.

Ylläolevat sitaatit ovat Helsingin Sanomista. 



Ursula von der Leyen, rautarouva: 7 lasta, ammatti, tässä tapauksessa lääketieteen tohtori ja - menestys. Täytyy tietää, että Saksassa ”Hausfrau” on ammatti siinä missä mikä muukin ammatti. Saksassa ei tosin rouvana ehdi mitenkään olemaan, joten sana ”kotirouva” on täysin väärä ilmaus sille, mistä on kyse. Saksassa ei ole meidän suomalaisten palveluverkostoa, joka mahdollistaa sen, että kaikki suomalaisnaiset käyvät töissä. Saksassa on tavallista, että nainen jää lasten synnyttyä kotiin usein useiksi vuosiksi ja myöhemminkin mahdollisesti käy vain puolipäivätyössä, jota Saksassa onkin ja varmaan siksi runsaasti. Miten voisit naisena paljon muuta tehdäkään, kun jokaikinen asia pitää hoitaa itse. Jos on pakko joka päivä tulla kotiin tekemään lapsille ruokaa, koska kouluruokailua ei ole, niin… Lisäksi yhteisverotus ja perhevakuutukset pitävät huolen siitä, että naisen ei ”kannata” käydä töissä.
Sitten jos – tai kun, kuten minulle kävi – tulee ero, jää tyhjän päälle. Naisen aseman parantamiseksi juuri Ursula von der Leyen sai perheministerinä aikaan huomattavia parannuksia. Se tapahtui valitettavasti vasta sen jälkeen, kun minun lapseni olivat jo isoja.

Suomessa puolestaan naisen on pakko käydä töissä, sillä perheessä eivät yhden vanhemman tulot useinkaan riitä perheen ylläpitämiseen, ja eläkekin määräytyy itse ansaitun palkan mukaan. Sitten me ihmettelemme, miksi meillä ei synny lapsia… (tai jos, niin varsin myöhään).

Mutta myös Suomessa naiselta kysytään, miten järjestät perheasiat, jos valitaan näkyvään toimeen tai virkaan – ei mieheltä koskaan!

Euroopan vihervasemmisto puolustaa naisten oikeuksia – mutta vain puheissa, käytännössä ei. 

Minun mielestäni nimitys ”powerfrau” sopii Ursula von der Leyeniin oikein hyvin.

Saksalla itsellään tulee ongelma, jos van der Leyen valitaan komission puheenjohtajaksi siitä, miten löytää puolustusministeriksi Saksaan toinen nainen, joka on yhtä vahva kuin nykyinen. Merkel ja Kramp-Karrenbauer sekä koko hallitus nimittäin pitävät kiinni siitä, että puolet ministereistä on naisia. Monet ovat naiskiintiöitä vastaan, mutta yhä edelleenkin se on ainoa keino antaa naisille mahdollisuus. Ei, et voi mitenkään sanoa, etteikö päteviä naisia olisi!


1 kommentti:

  1. Sinun Suomeen muutosi jälkeen on saksalaisessa yhteiskunnassa muuttunut paljon varhaiskasvatuksessa ja koululaitoksessa, että kenenkään ei tarvitsisi jäädä "tyhjän päälle" kuten sinä, vaan naisten olisi mahdollista sovittaa perhe-elämä ja karriääri yhteen.
    Mainitsen vai lyhyesti , että liittovaltion varhaiskasvatuslain mukaan kaikilla lapsilla on 1-vuotiaasta asti lakisääteinen oikeus varhaiskasvatukseen Kindertagesstättessä puoli - tai myös koko päiväksi ilman ruokatuntia kotona. Myös koulujen opetusajat ovat joustavampia, esim. Betreuung ennen opetuksen alkua ja sen jälkeen tai valinnan mukaan kokopäivälinjat, yhtenäiskoulut ja Realschule plus. Tietenkin on otettava 16 osavaltion Kulturhoheit huomioon.
    Vain vanhoilliset Baijerilaiset harasivat vastaan ja pitivät kiinni vanhoillisesta äitimyytistä, ja maksavat "hellapoliisirahaa, (Herdprämie)", mitä Suomessa kutsutaan kotihoidon tueksi. Kaikki tuntemani nuoret hyvin koulutetut äidit ovat palanneet vuoden jälkeen entiseen työpaikkaansa. Käsitykseni mukaan työnantajan on pidettävä virka/työpaikka vapaana palaajalle noin kauan.
    Ranskassa on vielä paremmin otettu työssä käyvät/ viranhaltijanaiset huomioon.
    Annegret Kramp-Karrenbauerilla on kolme aikuista lasta.Insinöörimies oli koti-isä , että vaimo sai tehdä ansiotyötä. Nykyisin kai keneltäkään ei vaadita sellaista uhriutumista.
    En tiedä, mitä tarkoitat "vihervasemmistolla", joka ei muka ota käytännössä huomioon naisten oikeuksia.Rheinland-Pflazissa on vuodesta 2016 asti kolmen puolueen ( SPD ,FDP ja Grüne eli vihreät ) koalitiohallitus.Pääminsterinä on nainen Malu Dreyer, SPD, jo toista kauttaan vuodesta 2013 asti. Baden-Württembergissä on vihreä pääministeri Kretschman ja vihreitten ja CDU:n koalitiohallitus.
    Ymmärrän, että Ranskan ja Saksan varhaiskasvatus- ja koulumalli ei käy harvaan asutussa Suomessa.
    Vuoden 1949 tasa-arvolain mukaan Saksan valtiolla on velvollisuus huolehtia tasa-arvon edistämisestä. Mielestäni se onnistuu parhaiten liittovaltion, osvaltioitten ja kuntien palveluksessa. Lisäkoulutuskurssitkin on lain mukaan järjestettävä niin, että pienten lasten ja koululaisten äidit voivat niihin osallistua. Tekemistä riittää toki vieläkin.

    VastaaPoista