tiistai 1. kesäkuuta 2021

Tuulivoimaloiden kierrätys ja purkaminen: ei kaikki ole vihreää

 Niklas Záboji , Frankfurter Allgemeine Zeitung 

 29.05.2021 

Maisemassa lampaita ja tuulimyllyjä. Pato Schleswig-Holsteinissa Kuva: dpa

 

Myöskään tuuliteollisuudessa kaikki, mikä kiiltää, ei ole vihreää. Purkamisesta ja kierrätyksestä on vielä pitkä tie kokonaisvaltaiseen ehjään kiertotalouteen.

Nykyisillä tuuliturbiineilla ei ole oikeastaan mitään yhteistä modernin hollantilaisen tuulimyllyn kanssa. 250 metrin korkeus ei ole enää harvinaista, nykyinen tuulimylly on huomattavasti korkeampi kuin Berliinin televisiotornin 203 metrin näköalataso. Muutos näkyy myös komponenteissa: komposiittimateriaaleista, kuten hiilikuiduista, tonneja painavat roottorin siivet ovat jo kauan sitten tulleet puisten myllynsiipien tilalle.

Tämä tuulivoiman teollistuminen aiheuttaa uusia ongelmia. Myös tässä noudatetaan seuraavaa: Voimalat ovat kestävää  kehitystä vain, jos niiden komponentteja käytetään pitkään tai jos ne ainakin kierrätetään ekologisesti järkevällä tavalla. Toistaiseksi näin ei ole. Energiakäänteen monumentit ovat edelleenkin kaikkea muuta kuin oikeaa kiertotaloutta.

Ongelma on suuri, koska lähes neljänneksen Saksan sähkönkulutuksesta vuodessa tuottaa noin 31.000 tuulivoimalaa. Ja nyt on kiire, sillä vanhoja voimaloita puretaan enenevässä määrin ja korvataan tehokkaammilla voimaliolla. Saksassa tulee lisäksi se, että yhä useammat tuulimyllyt putoavat pois tukirahoituksesta ja joutuvat sitten antamaan tilaa tehokkaammille malleille.

"Aluksi oli vaikeaa puhua purkamisesta"

Tuuliteollisuus on aina väittänyt vastaan, jos asianmukaista purkamista epäillään. "Purkaminen - kaikki hyvin järjestetty", sanoo Federal Wind Energy Association. He työskentelevät intensiivisesti kierrätyskonseptien parissa, ja 80-90 prosenttia komponenteista voidaan nyt "palauttaa vakiintuneeseen kierrätykseen". Tämä kuitenkin samalla tarkoittaa, että 10-20 prosenttia komponenteista jää kierrättämättä. Myös vuosituhannen vaihteessa rakennetuista voimaloista puuttuu tärkeitä tietoja.

Myöskään kaikki muu tuuliteollisuudessa ei ole vihreää, mikä kiiltää. Todistetut rakennusmääräysten rikkomistapaukset, esimerkiksi koska betonijalustat jäävät suurimmaksi osaksi maahan, ovat saaneet huomiota - varsinkin kun jotkut viranomaiset eivät ole aina olleet tarpeeksi iukkoja purkumääräysten suhteen.

Martin Westbomken mielestä tuulivoimaloiden ympäristöystävällisempi purkaminen ei siis yksinkertaisesti ollut kannattavaa toimintaa. Tämä Hannoverissa tohtorin tutkinnon suorittanut insinööri perusti kaksi vuotta sitten teollisuusyhdistyksen RDRWind, johon ovat liittyneet jätehuoltoyritysten Hagedornin ja Veolian lisäksi myös Fraunhoferin tutkijat, projektisuunnittelijat ja energiayhtiö EnBW. Westbomken näkökulmasta teollisuudessa on nyt tapahtunut "merkittävä uudelleenajattelu". ”Alussa purkamisesta oli vaikea puhua, koska se ei oikeastaan koskenut ketään. Nyt on yhä enemmän kiinnostusta”, hän sanoo.

"Tämän standardin on vielä toimittava käytännössä"

RDRWind on kehittänyt 56-sivuisen teollisuusstandardin, DIN-standardin SPEC 4866. Sen otsikko on "Tuulivoimaloiden kestävä purkaminen, kierrätys ja hyödyntäminen" ja siinä säädetään esimerkiksi, että tuulivoimaloiden käyttäjien on poistettava perustus maasta kokonaan. DIN-standardi ei kuitenkaan ole vielä pakollinen.

Ei ole myöskään muita valtakunnallisia purkamista koskevia sääntöjä. Kuten aikaisemmin, jotkut operaattorit voivat päästä osien hävittämisessä helpolla. "Tuulivoimaloiden purkamisesta voidaan tehdä kestävä, mutta se maksaa noin 10 prosenttia enemmän - tai no ei, se maksaa vähemmän", Westbomke sanoo.

Periaatteessa purkusuunnitelma on tehtävä vähintään puoli vuotta ennen purkua. Tutkija on vakuuttunut: "Monet haluavat purkaa kestävän kehityksen mukaisesti, mutta eivät tiedä tarkemmin, miten se tehdään."

Liittovaltion ympäristövirasto (UBA) kannattaa purkamisen standardointia. Uusi DIN-standardi nähdään askeleena eteenpäin, vaikka "uudistamista ja laajentamista" tarvitaankin. "Tämän standardin on todistettava itsensä käytännössä, ja kuuden vuoden kuluttua se on muutettava normiksi", tiedottaja ilmoitti.

Vain yksi kierrätyslaitos

Tämä asia on mielenkiintoinen, koska vain vähän alle kaksi vuotta sitten UBA herätti yhdessä tutkimuksistaan paljon puhetta asiasta. Ironista kyllä, juuri tämä viranomainen, jota ei pidetä kriittisenä tuulivoimaa kohtaan, valitti riittämättömästä kierrätyskapasiteetista. Sekä "käytännön menettelyvaatimukset" että "jätelainsäädännön tavoitteet ja siten selvä selvitys yksittäisten materiaalien loppusijoitusreiteistä" puuttuivat siis tuulivoimaloiden purkamiseen liittyen.

Lisäksi "tähän mennessä annettu taloudellinen vakuus ei todennäköisesti kattaisi täysin purkamisen todellisia kustannuksia". Suuri yleisö saa vanhat voimalat huolekseen, jos operaattorit menevät konkurssiin.

UBA oli erityisen huolestunut roottorin siipien kierrätyksestä tulevaisuudessa. Ennusteen mukaan merkittäviä määriä syntyy täällä erityisesti vuodesta 2024 alkaen (enintään vähän yli 70 000 tonnia vuodessa). Toistaiseksi siipiä on kuitenkin ollut vaikea hyödyntää ”, oli vuoden 2019 tutkimuksen selvä johtopäätös. Loppujen lopuksi Saksassa on toistaiseksi vain yksi lasi- ja hiilikuituvahvisteisen muovin kierrätyslaitos.

Kukaan ei oikeastaan tiedä, kuinka suuri ongelma on

Nyt tämä viranomainen korostaa, että edistystä on tapahtunut. "Tieteellinen kysymys" purkamisongelmasta otettiin esiin liittovaltion ympäristöministeriön osastotutkimussuunnitelmassa 2021. Vastaava projekti käynnistyy tässä kuussa, ja tuloksia odotetaan ensi vuoden loppupuolella.

Roottorin siipien kierrätysprosessien puute on myös käynnissä olevan tutkimushankkeen aiheena, ja teollisuus on ”edistynyt huomattavasti” voimaloiden käyttöiän pidentämisessä. "Liittovaltion ympäristövirasto tukee nimenomaisesti käyttöiän pidentämistä, koska kokemus osoittaa, että säännöllisen huollon ansiosta suuri osa jo 20 vuoden saavuttaneista voimaloista on edelleen turvallisia käyttää ja niitä voidaan käyttää jatkossakin. "

Mutta jo tähän mennessä purettujen voimaloiden maahan jäävät betonijätteet pilaavat maiseman. Eikä kukaan tiedä kuinka suuri ongelma on. "Liittovaltion / osavaltion maaperän suojelutyöryhmä tutkii voimaloiden perustusten purkua, ja julkaisua odotetaan pian. Pyydämme vielä hetken aikaa”, UBA sanoi. Joissakin osavaltioissa on annettu "erityisiä asetuksia tarpeellisesta purkumäärästä".

Tuulivoimaloiden kierrätys on myös sen takia vaikeaa, koska komponenttien markkinat ovat usein pienet ja joustamattomat. "Periaatteessa kaikille komponenteille on olemassa riittävä kierrätysreitti, ainakin termisesti tai materiaalisesti", kertoo tutkija Westbomke. "Mutta kyllä, hiilikuituvahvisteisessa muovissa on ongelmia, kun yksittäiset kuidut tukkivat polttolaitosten suodatinjärjestelmät. Kuten monien asioiden kohdalla, kysymys on siitä, kuinka hyvin kierrätysprosessit ovat vakiintuneet ja kuka niitä todella tekee. "

Käännös. Lähde: F.A.Z.

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/klima-energie-und-umwelt/recycling-und-rueckbau-von-windraedern-nicht-alles-gruen-17359032.html?GEPC=s2&fbclid=IwAR0GDg77NC9seZzvvxejzmh_AVeK7ya9z89qdJ3Vry0JfUB7OEYJILqBa2w&premium=0x11854f07351e2c842693a33a58af826b

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti