torstai 30. syyskuuta 2021

Tuulivoimala romahti juuri ennen avajaisia

Lähde: dpa (Saksan lehtistöagentuuri) 30.09.2021 - 15:54

 

 

Tuulivoimala hajosi melko alhaalta. Kuva: Guido Bludau / Kuva Bludau / dpa Kuva: dpa


 

Päivää ennen virallista avajaisia ​​Ruhrin alueella romahti suuri tuulivoimala. Onneksi kukaan ei loukkaantunut. Nyt syyn etsiminen alkaa. Kuva: dpa

 

Haltern am See - Yksi maan suurimmista tuulivoimaloista on romahtanut Ruhrin alueen metsässä syistä, joita ei ole vielä selvitetty. Poliisin torstain tiedotteen mukaan ei ole todisteita rikoksesta. Kukaan ei loukkaantunut romahduksessa keskiviikkoiltana metsässä Haltern am Seen lähellä.

Noin viisi miljoonaa euroa maksaneen tuulivoimalan napa oli 164 metriä korkea ja roottorin siivet yltivät 239 metrin korkeuteen. Tuulivoimala otettiin käyttöön vasta maaliskuun puolivälissä yhdessä identtisen lähellä olevan tuulimyllyn kanssa. Valmistaja on hampurilainen Nordex. Kaivosalueyritys RAG Montan Immobilien (RAG MI) ja Stadtwerke Haltern (Halternin kaupungin kunnallispalvelut) ovat näiden kahden tuulivoimalan käyttäjäyrityksiä.       

Tuulivoimala tuhoutui romahduksessa täysin, RAG MI: n tiedottaja ilmoitti. Jäljelle jäi vain 40 metriä korkea pätkä, joka oli valmistettu betoniosista. Romahduspaikka eristettiin suurelta alueelta. RAG olettaa, että romut eivät ole uhka ympäristölle.

Toinen samanlainen voimala poistettu käytöstä

Tiedottaja jatkoi, että tuulivoimala oli toiminut moitteettomasti, kunnes se romahti. Noin 450 metrin päässä sijaitseva kaksoisvoimala poistettiin käytöstä turvallisuussyistä heti romahduksen tultua ilmi. "Sitä ei oteta uudelleen käyttöön ennen kuin onnettomuuden syy on selvitetty." Kunnallispalvelujen mukaan tuulivoimala oli liitetty verkkoon, kun se romahti. Halternin palokunnan mukaan ei ollut erityisen tuulista.

Koronapandemian vuoksi "Haltern AV9" -tuulipuiston virallista avaamista ei ollut järjestetty aiemmin. Sitä oli aikomus viettää torstaina (30. syyskuuta). Tuuliteollisuusalue, jossa on kaksi tuulivoimalaa,  rakennettiin Auguste Viktorian ("AV") hiilikaivoksen entisen kuilun 9 lähelle.

RAG MI: n mukaan metsänhoitaja ilmoitti asiasta poliisille ja palokunnalle keskiviikkona noin klo 18.30. Aluksi ei tiedetty, oliko hän nähnyt romahtamisen myös itse. Poliisihelikopteri tutki myöhemmin alueen lämpökameralla löytääkseen loukkaantuneet.

Syitä etsitään

Asiantuntijoiden pitäisi nyt selvittää romahduksen syyt - niitä odotetaan perjantaina. RAG MI: n edustajan mukaan sekä valmistaja Nordex että operaattori ovat antaneet tästä toimeksiannon asiantuntijoille.

Maaliskuussa RAG ilmoitti, että nämä kaksi tuulivoimalaa ovat Saksan suurimpia maalla sijaitsevia tuulivoimaloita. Rakentamiseen investoitiin tuolloin yhteensä 10,8 miljoonaa euroa. Kunkin järjestelmän nimellisteho on 4,5 megawattia. Yhdessä niiden pitäisi tuottaa vuodessa keskimäärin sähköä määrä, joka vastaa noin 6 600 kolmen hengen kotitalouden kulutusta.

Ei tiedetä, kuinka usein tuulivoimaloita romahtavat kokonaan, koska virallisia tilastoja ei pidetä. Liittovaltion tuulivoimayhdistys on tietoinen kuudesta tällaisesta tapauksesta vuodesta 2005 lähtien, kuten tiedottaja sanoi. Aiempien tuulivoimaloiden tapausten jälkeen tarkastusviranomaiset vaativat Saksan hallitusta sisällyttämään nämä järjestelmät teollisen turvallisuuden asetuksen soveltamisalaan. Tuulivoimaloiden turvallisuutta tarkastetaan tällä hetkellä liian harvoin.

© dpa-infocom, dpa:210929-99-419898/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti