lauantai 23. huhtikuuta 2022

91-vuotias holokaustista selvinnyt kuoli kellarissa Mariupolissa


Keskiviikkona juutalaisten tiedotuskanava Chabad.org kertoi, että 91-vuotias juutalainen Wanda Objedkova kuoli 4. huhtikuuta Mariupolissa. Kymmenenvuotiaana hän selviytyi Saksan miehityksestä ja juutalaisten joukkomurhasta piiloutumalla kellariin kotikaupungissaan. "81 vuotta myöhemmin hän kuoli piilouduttaan venäläisiltä saman kaupungin kellarissa, kauhean sodan uhrina", Auschwitz-Birkenaun museon tiedotuskanava kertoi Twitterissä. Chabad.org:n artikkeli alkaa sanoilla: "Kun holokaustista selvinnyt Wanda Semjonova Objedkova makasi kuolemaisillaan kellarissa Mariupolissa, palellen ja vettä kerjäten, hän halusi tietää vain yhden asian: "Miksi tällaista tapahtuu?"

 

Wandan äiti Mindel (vasemmalla) murhattiin, kun taas hänen isänsä onnistui piilottamaan Wandan sairaalaan natsimiehityksen ajaksi.

20.10.1941 saksalaiset teloittivat 9 000 - 16 000 juutalaista Mariupolin laitamilla, mukaan lukien Obiedkovan äiti ja hänen äitinsä koko perhe. Pikkutyttö pidätettiin myöhemmin, mutta perheen ystävät tulivat ja vakuuttivat natsit, että hän oli kreikkalainen. Hänen isänsä, joka ei ollut juutalainen, onnistui sitten saattamaan hänet sairaalaan, jossa hän pysyi Mariupolin vapautumiseen saakka vuonna 1943. Obiedkova kertoi elämästään ja holokaustikokemuksestaan ​​USC Shoah -säätiölle vuonna 1998.

 

Obiedkova haastattelussaan USC Shoah Foundationille vuonna 1998

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti