maanantai 30. tammikuuta 2023

Mikä on ykkösasia, jonka pitäisi muuttaa ollaksesi onnellisempi?

 Onnellisuuden huippututkija kertoo mielipiteensä

 

Tekstin lähettäminen ystävälle voi saada hymyn huulille. Nyt tutkimus osoittaa, että se voi myös tuoda pitkäaikaisia terveyshyötyjä.

Onnellisuutta voi olla vaikea mitata, koska se voi tarkoittaa jokaiselle jotakin erilaista. Oletetaan kuitenkin, että voisit muuttaa yhden asian elämässäsi niin, että sinusta tulisi onnellisempi ihminen, kuten tulosi, työsi, ihmissuhteesi tai terveytesi. Mikä tekisi suurimman muutoksen?

Tätä kysymystä tohtori Robert Waldinger on tutkinut vuosikymmenien ajan maailman pisimpään jatkuneen onnellisuutta koskevan tieteellisen tutkimuksen johtajana. Waldinger sanoo, että se alkoi tutkimuksella siitä, mikä saa ihmiset "kukoistamaan".

"Olemme käyttäneet niin paljon aikaa sen tutkimiseen, mikä elämässä menee pieleen. Tämä oli siis tutkimus siitä, miten ihmiset kulkevat hyviä polkuja elämänsä aikana", Waldinger sanoi.

Tutkimuksessa seurattiin ihmisiä läpi vuosikymmenten ja kuultiin heidän vanhempiaan ja nyt heidän lapsiaan, jotka kuuluvat enimmäkseen baby boomer -sukupolveen. Waldinger toteaa, että onnellisuutta on monenlaista.

 

"Me pidämme siitä sokerihumusta, siitä 'minulla on hauskaa juuri nyt näissä juhlissa' -fiiliksestä. Ja sitten on se onni, joka tulee siitä, että tuntuu, että minulla on hyvä elämä, kunnollinen elämä, merkityksellinen elämä", Waldinger selitti. "Me kaikki haluamme molempia, mutta jotkut meistä todella pitävät toista tärkeämpänä kuin toista".

Jos ihmiset voisivat muuttaa yhden asian elämässään ollakseen onnellisempia, mitä heidän pitäisi tietojen mukaan valita?

"Heidän pitäisi panostaa suhteisiinsa muihin ihmisiin."

Hänen tutkimuksensa on osoittanut, että niillä ihmisillä, jotka kuvailivat ihmissuhteidensa laatua ja lämpöä tyydyttäväksi, onnellisuus ja terveys säilyivät parhaiten koko heidän elämänsä ajan.  Tämä pätee monenlaisiin vuorovaikutussuhteisiin jokapäiväisessä elämässä, alkaen puolisoista, läheisistä ystävistä ja työtovereista aina aamukahvia keittävään baarimikkoon tai postinjakelijaan.

"Kaikissa näissä erityyppisissä suhteissa saamme pieniä osia hyvinvointia", Waldinger lisäsi.

Hän huomauttaa, että ihmissuhteet toimivat stressin säätelijöinä jokapäiväisessä elämässämme. Krooninen stressi on yhteydessä moniin kielteisiin terveysvaikutuksiin, ja se voi vaikuttaa ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tehokas tuulettumiskeino, kuten hyvä ystävä, jolle voi paasata pitkän päivän jälkeen, voi auttaa lievittämään paineita. Sinun ei myöskään tarvitse olla ekstrovertti saadaksesi sosiaalisia etuja. Waldinger sanoo, että niin kauan kuin tunnet olosi mukavaksi ja sinulla on yhteyksiä, ihmissuhteesi hyödyttävät sinua monin tavoin.

Waldinger korostaa, että ystävyyssuhteisiin on tärkeää panostaa, sillä monet arvokkaat suhteet voivat kuihtua laiminlyönnin vuoksi. Ja vaikka huomaisitkin, että sinulla ei ehkä ole etsimiäsi suhteita, tänään on yhtä hyvä päivä kuin milloin tahansa aloittaa näiden siteiden muodostaminen.

"Olemme seuranneet näitä ihmisiä kahdeksan vuosikymmenen ajan. Ja hienoa näiden elämäntarinoiden seuraamisessa on se, että opimme, ettei koskaan ole liian myöhäistä", hän lisäsi. "Oli ihmisiä, jotka luulivat, ettei heillä koskaan olisi hyviä ihmissuhteita, mutta löysivät sitten 60- tai 70-vuotiaina koko joukon hyviä läheisiä ystäviä. Oli ihmisiä, jotka löysivät romanssin ensimmäistä kertaa 80-vuotiaina. Viesti, jonka saamme näitä tuhansia ihmisiä tutkimalla, on siis se, että koskaan ei ole liian myöhäistä."

Jos siis olet viime aikoina asettanut hyvinvointisi etusijalle ja ehkä halunnut ottaa yhteyttä ystävään, perheenjäseneen tai läheiseen, koskaan ei ole liian myöhäistä lähettää pikaista viestiä ja vaihtaa kuulumisia.

 

Lähde: https://www.npr.org/2023/01/15/1149063567/whats-the-1-thing-to-change-to-be-happier-a-top-happiness-researcher-weighs-in?mj_campaign=nl_ref&mj_content=zeitde_text_link_x&mj_medium=nl&mj_source=int_zonaudev_Was%20jetzt%3F

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti