tiistai 31. tammikuuta 2023

Koronarokotteen aiheuttamat vauriot Saksassa

Valtakunnallinen kyselytutkimus : Yli 250 Corona-rokotetta koskevaa vaatimusta hyväksytty 

Vaikeiden rokotusten haittavaikutusten vuoksi tehdyistä korvaushakemuksista suurin osa on ilmeisesti hyväksytty Baijerissa. Koronarokotuksia on annettu yhteensä noin 192 miljoonaa kappaletta.

Welt am Sonntag -sanomalehden mukaan osavaltiot ovat tähän mennessä hyväksyneet 253 korvaushakemusta koronarokotuksen vakavan ei-toivotun sivuvaikutuksen vuoksi. Lehti kertoi, että tämä oli tulos sen omasta valtakunnallisesta tutkimuksesta, jonka se teki osavaltioiden eläketoimistoissa. Väestömäärältään suurimmat osavaltiot, Baijeri ja Nordrhein-Westfalen, olivat listan kärjessä, kun taas Bremenin osavaltiossa ei ollut yhtään. Tietojen mukaan osavaltiot ovat hylänneet 1808 hakemusta. Tällä hetkellä osavaltiot käsittelevät vielä 3968 hakemusta, ja lisää voi tulla.

Tällaiset hakemukset ovat hyvin harvinaisia. Robert Koch -instituutin (RKI) mukaan Saksassa oli vuoden alkuun mennessä annettu noin 192 miljoonaa koronarokotusta. Noin 65 miljoonaa ihmistä on rokotettu vähintään kerran.

"Terveydellinen tai taloudellinen seuraus pitkällä aikavälillä"

Lehden mukaan rokotteen aiheuttamiin vaurioihin kuuluvat sydänlihastulehdus, sinusverisuonitromboosi (tiettyjen aivojen verisuonten tukkeutuminen) ja niin sanottu Guillain-Barrén oireyhtymä. Kyseessä on hermosairaus, joka alkaa usein pistelyllä ja puutumisella ja voi johtaa lihasheikkouteen ja halvaukseen. Welt am Sonntag -sanomalehden mukaan rokotuksen aiheuttamia yksittäisiä kuolemantapauksia on myös todettu.

Asianomaisen osavaltion eläkelaitos päättää, onko rokotusvahingon yhteydessä oikeus valtion hoitoon. Liittovaltion terveyskasvatuskeskuksen mukaan näin voidaan tehdä, jos rokotuksesta aiheutuu erittäin vakavia komplikaatioita, joilla on "pitkäaikaisia terveydellisiä tai taloudellisia seurauksia". Etuuksia ovat esimerkiksi eläkemaksut terveyshaitan vakavuudesta riippuen, sairaanhoito tai perhe-etuudet.

Menettely eroaa rokotuskomplikaatioepäilystä, josta lääkärin on ilmoitettava kansanterveyslaitokselle. Näin tapahtuu, jos oireet ylittävät tavanomaisen rokotusreaktion tavanomaisen tason. Paul Ehrlich -instituutti (PEI) kerää raportit valtakunnallisesti.

Lähde: dpa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti