tiistai 30. maaliskuuta 2010

Gaby Hauptmann ja Fritz Mühlenweg

Unohdin tietenkin entisen kotikuntani Allensbachin litaniasta jotain: kirjallisuuden.

Allensbachissa, rannalla asuu ja vaikuttaa Gaby Hauptmann, varsin tuottelias kirjailija ja radio- ja TV-toimittaja. Hänen kirjojaan on ilmestynyt suomeksikin: "Etsitään impotenttia miestä", "Tippa testosteronia" ja "Kalliisti maksettu perijätär", sekä "Hevostyttö Kaya"-sarjasta kolme kirjaa.
Kaiken kaikkiaan hän on kirjoittanut 26 kirjaa, ja kuudesta on tehty elokuva. Kirjoja on käännetty 35 kielelle ja yksin Saksassa hänen kirjojaan on painettu yli 6 miljoonaa kappaletta.Ensimmäinen kirja "Etsitään impotenttia miestä" oli ilmestyessään Saksassa vuonna 1995 varsinainen pommi. Se kertoo menestyvästä nuoresta naisesta, jota miehet piirittävät. Kyllästyneenä tylsiin tarjouksiin päähenkilö laittaa ilmoituksen, jossa etsii impotenttia miestä. Mitä sitten tapahtuukaan... Kevyttä, helppoa luettavaa. Kirja herätti ilmestyessään vahvoja tunteita laidasta laitaan. Gaby Hauptmann on pitkä, vaakea, sivakka ja menestynyt nainen. Hänellä on yksi avioton lapsi, ja luulenpa että hän kertoi tuossa kirjassa omasta itsestään. Juuri noin minäkin miehet nykyisin koen...

Exäni oli tietenkin hyvin hyvin vihainen kirjan luettuaan. Hänen mielestään siinä mollataan koko miessukukunta.

Livenä Gaby on ihan yhtä hauska kuin kirjoissaankin. Hänen tyttärensä oli nuorimman poikani kanssa samalla luokalla, ja vaikka en Gabya muuten paremmin tunnekaan, niin vanhempainillat olivat yhtä ilottelua hänen läsnä ollessaan.

...............

Fritz Mühlenweg (1898–1961)kulkee ihan eri sarjassa. Hän oli alunperin toimittaja ja kuvataiteilija ja asui niinikään kuvataiteilijana toimivan itävaltalaisen vaimonsa Elisabeth Mühlenbergin kanssa Allensbachissa.Miehellä oli kuitenkin muutakin avua, sillä Sven Hedin pyysi häntä viimeisen Aasian retkikuntansa huoltopäälliköksi. Retki tehtiin 1927/28. Näistä tapahtumista, seikkailuista Gobin erämaassa, Mühlenweg kirjoitti useita silloisia nuortenkirjoiksi määriteltyjä kirjoja. Tunnetuin lienee "In geheimer Mission durch die Wüste Gobi" (uusi nykyinen nimi "Großer-Tiger und Christian", suomeksi "Suuri tiikeri ja Kristian"), joka ilmestyi kaksiosaisena vuonna 1950. Herkin kirjoista on "Kleine mongolische Heimlichkeiten" (Pieniä salaisuuksia Mongoliasta). Jännittäviä ne kirjat ovat kaikki tyynni.

Kuten useimmat lapsille ja nuorille kirjoitetut kirjaklassikot, nämäkään eivät ole lainkaan nuortenkirjoja, vaan varsinaisia kirjallisuuden helmiä.Hänen tuotantoonsa kuuluu 16 kirjaa ja lukuisia käännöksiä italiasta saksaan.

Saksalainen sanoo: "Die wüste Wüste Gobi" - käännettynä "autio autiomaa autiomaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti