perjantai 9. huhtikuuta 2010

Maailma muuttuu: Johannes Gutenberg

Nyt on menossa mullistuksen aika. Kirja kuulemma kuolee ja netti/puhelin sen kokonaan korvaa. Uskokoon kuka haluaa. Minä uskon, että nämä kaikki tulevat täydentämään toisiaan.

Tiedätkö kuka sitten teki edellisen mullistavan keksinnön, kirjapainon?

Kävin Saksassa kirjallisuuskurssilla, silloin kun asuin Frankfurtissa, Gutenbergstraßella, Gutenberginkadulla. Kurssia veti Hessenin radion kulttuuritoimittaja. Meillähän oli omaehtoinen, yksityinen itse perustettu naisten piiri, ja teimme hyvin monenlaisia asioita yhdessä: vahdimme toistemme lapsia, leikitimme ja laulatimme heitä, vietimme kaikenlaisia yhteisiä pippaloita, teimme käsitöitä, harrastimme savitöitä, ja kävimme kaikenlaisilla kursseilla. Saksassa pitää kaikki tehdä itse, ei siellä yhteiskunta ketään holhoa ja kuntalaisiaan paapo. Olen koko ikäni pienestä asti ollut kaikkialla järjestäjäpuolella, joten ei elämä Saksassa minulle mitenkään vaikeaa ollut.

Kurssin vetäjä laittoi meidät lukemaan uutuusteoksista Elfriede Jelinekin Pianonsoittajan ja sanoi, että tästä kirjailijasta tullaan takuuvarmasti vielä kuulemaan. Oli kaukaa viisas opettaja. Kuten tiedämme, Jelinek sai myöhemmin Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Kirja on teemaltaan aika kauhea, se kertoo tytöstä, jonka vanhemmat pakottivat tytön menestymään pianonsoittajana, mutta tyttö ahdistui siitä ja alkoi viillellä itseään.

Kurssikaverini eivät tienneet, kuka on Gutenberg, vaikka aivan varmasti hän on yksi maailmankuvaa eniten muuttaneita ihmisiä! (Toinen asia, jota yleensä kukaan ei tiedä, on kuka on keksinyt tietokoneen... se on toinen tarina.)

Gutenbergiin voit käydä tutustumassa Mainzissa, Reinin rannalla, Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, Hahnin kentältä n. 90 km, Weezen n. 310 km, joihin Ryanair lentää. Mainzissa on aivan upea museo, siellä yksi ensimmäisiä painokoneita, jota voi käydä kokeilemassa, ja ensimmäinen ja kolmas painettu Lutherin kääntämä raamattu. Myös lukuisia ensimmäisiä painettuja kirjoja, kauniisti koristeltuja ja mittaamattoman arvokkaita. 



Johannes Gutenberg syntyi vuonna 1400. Syntymäpäivän 500-vuotisjuhlaksi avattiin Mainzissa tuo kuuluisa ja näkemisen arvoinen museo. Gutenbergin keksintö liikkuvista kirjaimista mullisti maailman. Hän kehitteli painotekniikkansa Strassburgissa ja Mainzissa. Hän ei ollut vain kokenut käsityöläinen ja keksijä, vaan myös uskalias yrittäjä, joka huomasi, että tässäpä markkinarako. Taloudellinen tilanne oli kuitenkin kaikkea muuta kuin suotuisa. Mainzin kaupunki oli hyvin velkainen, ja kaupungin eri säädyt riitelivät keskenään. 1400-luvun puolivälissä pääsi kaupungissa sitten vallalle arkkipiispa, porvareita vastaan. 



Gutenberg kuoli Mainzissa vuonna 1468. Hän ei ollut köyhä, mutta keksintö ei tuonut hänelle rikkauksiakaan. Hänen päätuotteensa oli raamattu, jota hän painoi 180 kappaletta vuosina 1452-1455 . Siinä on 1282 sivua; sitä varten tarvittiin 290 erilaista muottia. Kauniit koukeroiset kuvitukset tehtiin myöhemmin käsin. Näitä raamattuja on säilynyt tähän päivään 49 kappaletta. 



Vaikka Gutenberg omana aikanaan kyllä oli jokseenkin arvostettu, hänen varsinainen arvostuksensa alkoi vasta joskus 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Vasta 1837 Mainziin pystytettiin hänelle tanskalaisen Bertel Thorwaldsenin suunnittelema patsas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti