maanantai 26. huhtikuuta 2010

Kirjoittelua. Finnland on Line, Markku-liitto ja jääkarhuklubi

Kirjoitanhan minä muutenkin kuin vain tätä blogia, ja olenkin itseeni tuiki tyytyväinen, että pystyn tekemään sen kahdella kielellä. Vaikka kouluaikoina inhosin saksaa.

http://www.finn-land.net/finnischer-humor/markku-liitto-2504101.htm

Vanhemman poikani nimi on Markku. Karlsruhessa vaikuttava oopperalaulaja Markku Tervo tuumasi aikoinaan, että valitsinpa pojalle hyvän nimen! ;-)

No tokihan. Suvun perinteen mukaan, kun meillä on muitakin Markkuja. Niinpä ihan muuten vaan kirjoitin eilen, Markun nimipäivänä, jutun Markuista ja Markku-liitosta saksankieliseen nettilehteen Finnland on Lineen. Nimipäivän vietto nimittäin on ainutlaatuinen tapa, joka on tällaisenaan olemassa vain Suomessa ja Ruotsissa, ja toisaalta Markku-liitto on aika erikoinen, hauska yhdistys. Jonka jäsen poikani tietenkin on. Ja puhuu myös suomea. Markku itse on tyytyväinen nimeensä: se poikkeaa juuri sopivasti Saksassa yleisestä Markuksesta ja kuitenkin se mielletään samaksi nimeksi, ja nimimerkiksi voikin sitten sopivasti valita kirjaimet Mq, kuten nimi Saksassa ja muualla ei-suomenkielisissä maissa äännetään.

Finnland on Line, www.finn-land.net on Cornelia Kiaupan ylläpitämä saksankielinen nettilehti, jolla on päivittäin 5000 - 8000 lukijaa. Sieltä löytyvät Suomea koskevat päivän uutiset sekä kaikkea mahdollista Suomea koskevaa taivaan ja maan väliltä. Minäkin sinne silloin tällöin vapaana toimittajana kirjoittelen. Jopa monet opettajat käyttävät sen uutisia opetusmateriaalina. Välttämätön lehti onkin kaikille niille, jotka eivät puhu suomea, mutta haluavat pysyä ajan tasalla asioissa, jotka koskevat Suomea.

Viime kesänä kirjoitin saksaksi artikkelin myös Audista ja Kiesistä. Puujalkanimivitsi ei valitettavasti uppoa saksalaiseen. Juttu asiana sen sijaan oli sen verran erikoinen, että Saksan arvostetuin nettilehti Spiegel online siteerasi minun kirjoittamaani artikkelia…

Toinenkin poikani on yhden hauskan kerhon jäsen. Kesällä 1981 kävimme Hammerfestissä. Mieleen jäi, että kylmä siellä oli, brrr...! Yksi porukka vietti polttareita, ja nuori sulhaskokelas joutui uimaan keskustassa olevassa suihkulähteessä… vesi oli neljän asteen luokkaa.

Hammerfestin kaupunki on keksinyt hauskan tavan kerätä rahaa: kaupungissa voi liittyä jääkarhuklubiin. Edellytys oli tuolloin jäsenmaksu 40 kruunua ja henkilökohtainen ilmestyminen paikalle. Niin ilmoitimme vuoden vanhan pojan klubin jäseneksi. Vuosikokous on aina tammikuun ensimmäisenä päivänä, jolla varmistetaan, ettei liikaa jäseniä tule paikalle… Odotan jännittyneenä, milloin poika lähtee vuosikokoukseen. Ei puhu norjaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti