lauantai 4. syyskuuta 2010

Peter Lenk, kuvanveistäjä Bodenjärveltä

Tässä yksi tietopaketti Konstanzissa vierailevalle. Ensimmäiset voisivat olla
http://pipa01.blogspot.com/2010/08/bodenjarvi.html ja
http://pipa01.blogspot.com/2010/02/viinia-ja-viinitupia-konstanzissa.html .

Peter Lenk on kiistelty henkilö. Hän on syntynyt vuonna 1947 ja asuu Bodman-Ludwigshafenissa Bodenjärven länsipäässä. Hänen ironiset veistoksensa ja monumenttinsa herättävät jatkuvasti ihastusta ja vihastusta. Useimmiten teemana on yhteiskunnan silmäätekevien asettaminen inhimillisiin mittoihin…

Imperia

Tunnetuimpia töitä on Imperia-patsas Konstanzin satamassa. Konstanzissa pidettiin vuonna 1414-18 ainoa Alppien pohjoispuolella koskaan ollut konsiili, kirkolliskokous, jossa valittiin paavi. Tuota tapausta varten kaupunki kasvoi kaksikertaiseksi, kun päättäjät tulivat asumaan sinne pitkiksi vuosiksi ja kokonaisine hoveineen.

Kaikkia palveluja tarvittiin. Tärkeitä ihmisiä olivat tuohon aikaan naispuoliset avustajat, joita nykyisin huoriksi kutsutaan. Heitä oli konsiilin aikoihin kaupungissa noin 700. Toki nimitys on aika väärä, koska kyseessä oli aina hyvin koulutetut ja sivistyneet naiset. Ehkä tässä kohdin on huomattava, että yhteiskunta ei ollut samanlainen kuin tänään.

Peter Lenk teki 1993 tällaiselle portolle yhdeksän metriä korkean, hitaasti pyörivän monumentin. Patsas esittää muodokasta naista, joka kantaa toisessa kädessään alastonta kuningas Sigismundia ja toisessa alastonta paavi Martinus V:tä. Lenkin mielestä nämä edustavat valtaa, jonka ovat epäoikeudenmukaisesti kansalta ryöstäneet. Pystytti sen suoraan Konstanzin satamaan. Siitäkös kohu syntyi! Miten näin fiksun kaupungin symboliksi kelpaisi portto!

Kaupungin isät yrittivät poistaa veistosta. Turhaan! Sillä sepä onkin satamassa. Sataman sisääntulo kuuluu valtion rautateille, jotka ylläpitävät myös Bodenjärven laivaliikennettä. Rautateitä asia ei kiinnostanut minkään vertaan. Poistetaan siis portto, tuumasivat kaupungin isät. Mutta sepä ei käynyt sekään, sillä poistaminen olisi tullut aivan liian kalliiksi kaupungille… Siellä se portto yhä seisoo. Kaupungin isät ovat nyt hyväksyneet patsaan... se on tuonut Konstanzille todella paljon mainetta.


Riemukaari

Laube-kadun keskipaikkeilla on Lenkin suihkulähde ”Riemukaari”. Laube oli aikoinaan Konstanzin kaupunginmuurin takana ollut vallihauta. 

Ironinen riemukaari syntyi 1991 kaupungin eniten liikennöidyn kadun keskelle. Siinä antiikin kauneuden, veden riemun ja nuorekkuuden ihanne, enkeleitä ja paaveja ja… tietenkin juuri Lenkin mukaisesti.

Uratikkaat

Océn toimistorakennuksen edessä Konstanzissa seisoo tämä 14 metriä korkea betoniveistos. Lenkin mukaan siinä yhdistyvät ”läpikotaisin voimistelutettujen työntekijöiden toivo ja halu ja pelkoneuroosi”… Yksi, pomo, on päässyt ylös asti, tasapainottelee tikkaiden yläpäässä ja yrittää taskulampun avulla nähdä alapuolellaan kiipeilevät kilpailijansa. Seuraava alapuolella yrittää työntää alapuolellaan olevaa pois.

Sama veistos pystytettiin 2008 Berliiniin, Berliner Bankin eteen.


Töitä on paljonkin, ympäri Saksaa. Lisää osoitteessa http://www.peter-lenk.de/. Sivulta löytyvät myös lenkmäiset teosten ”käyttöohjeet"…

Olin kerran Langenrainin linnassa pidetyn kuvataidenäyttelyn avajaisissa. Langenrainin linnassa sijaitsee Konstanzin teknisen korkeakoulun yhteydessä toimiva koulutuskeskus, Lake Constance Business School. Siellä Lenk jututti minuakin. Hän nauroi ja sanoi sananmukaisesti, että ajattele mitä hyvänsä, se mitä hänestä on kirjoitettu, ei ole hänen itsensä kirjoittamaa…Ei kommentteja:

Lähetä kommentti