sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Kirmes ja arpa

Joka syksy jokaisessa kaupungissa ja kylässä Saksassa pidetään huvimarkkinat, „Kirmes“ tai oikein isosti Hampurissa „Dom“: vimpainta on jos jonkinlaista, kuten Suomessa Linnanmäellä, riippuen tietenkin paikkakunnan koosta ja kapasiteetista, kohokohtana joko iso karuselli tai maailmanpyörä.

Kirmes tulee sanoista Kirchmesse, tai alunperin Kirchweihmesse, siis kirkkomessut, kirkon siunauksen tapahtuma - sanakirja sanoo että vuosimarkkinat. Sanasta on tietenkin satoja muunnoksia, kielialueen mukaan.

Saksassa on joka puolella ja ympäri vuoden vaikka mitä huvia, tapahtumia, viini – olut – musiikki ja muita ulkoilmajuhlia. Kyläjuhlia vaikka mitä. Siellä missä olen asunutkin, kolmessa eri osavaltiossa ja viidellä eri paikkakunnalla, kaikilla oli omat korttelijuhlatkin vielä erikseen. Kaikki ulkona kadulla. Ohjelmat ja ruuat tehtiin itse, mukana olen ollut monissa järjestyissä.Pienenä tytär otti osaa kaikenlaisiin arpajaisiin ja aika usein voitti. Vain hän – emme me muut ikinä! Angelin tyttöjen konsertin voitoista taisin kirjoittaakin jo: kolmesta palkinnosta kaksi tuli meille :-)

Allensbachin naapurit lähtivät syksyn huvimarkkinoille ja ottivat tytön mukaan matkaan. Tyttö tuumasi, että tahtoo heti takaisin, kun on voittanut arpajaisten pääpalkinnon. Naapurit sanoivat että käyhän se. Tyttö oli pääpalkinnon edellisenä päivänä katsastanut: jättikokoisen kapokilla täytetyn lilanvärisen elukan. Hyi mikä pötkäle – minun mielestäni. En edes tiedä mikä elukka se on olevinaan. Tytär sellaisen halusi. Ilmoitti voittavansa sen pääpalkinnon. Annoin siis matkaan vain yhden euron, yhteen arpaan.Meni, osti arvan ja voitti, tulivat kotiin. Meillä riitti naurua. Olipa lyhyt markkinareissu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti