sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Oletko oma itsesi vai kopioitko muita?

Tämä on varsin tärkeää tiedostaa juuri nyt, kun lähes koko Suomi hokee, että pitää erota kirkosta, tai sitä ennen milloin mitäkin, että kaikki maahanmuuttajat ovat rikollisia ja loisia, tai että kaikkien pitää ottaa sikainfluenssarokote, tai kaikkien pitää päästä varhaiseläkkeelle, tai että kaikkien… milloin mitäkin.

”Suomihan on sellainen maa, että täällä on yksi kaikkea, yksi sanomalehti, yksi johtaja, yksi mielipide, yksi kerrallaan. Demokratia on oikeastaan vitsi”, sanoi ohjaaja-dramaturgi Katariina Nurminen vuosia sitten. Mielestäni ei tuosta mikään ole muuttunut. Kukin äänestää aina ja yhä edelleen samaa ehdokastaan samasta puolueesta kuin aina ennenkin, vaikka hyvin näkee ettei puolue saa mitään muuta aikaan kuin ajaa omaa palkkansa ja näkyvyyttään, ja kuitenkin äänestäjä samalla toivoo, että tällä kertaa tämä oma ehdokas saisi muutoksen aikaan, onhan häntä äänestetty aina ennenkin… Jos haluaa muutosta, pitää äänestää muutosta!

Jürgen Scheld kirjoittaa asiasta näin:

”Keskivertoihminen ei ole valmis ottamaan selvää omasta itsestään.

Oletko huomannut, että aika usein olet ottanut omaksi mielipiteeksesi tai käyttäytymismalliksesi jonkun toisen mielipiteen tai käyttäytymismallin? Siinä sinänsä ei ole mitään pahaa, jos nämä ihmiset ovat saaneet aikaan juuri sen mitä sinä tavoittelet.

Mutta tarkistapa, ovatko nämä mallit juuri sinulle sopivia, ja tuottavatko ne sinulle sen mihin pyrit.
Katsopa tarkemmin mitä teet, sillä muuten sinä olet jonkun toisen kopio, eikä se kopio ole sitä mitä oikeastaan haluat. Olet antanut pois sen kaikkein tärkeimmän mitä sinulla on: oman ainutlaatuisuutesi.

Useimmiten ihmiset eivät ajattele niin pitkälle. He omaksuvat tuon ja tämän joltakin toiselta, katsomatta mitä oikeastaan tekevät. He eivät mieti, onko se heille itselleen hyödyllistä. Se on johtanut siihen, että heidän ympäristönsä on vähemmän saastunut kuin heidän sisäinen itsensä.

Jos haluat välttää oman itsesi saastuttamista, katso tarkkaan, minkä kanssa olet samaa mieltä, äläkä ota omiksesi asioita jotka eivät sovi juuri sinulle."

Heinz-Jürgen Scheld
KEET Foundation www.keetseminare.com

1 kommentti:

  1. Hyvä Pirjo ... sulla sytyttää. Suomeen tarvitaan todella uutta ajattelun voiman koulutusta ja brainstormaus-kehitystä. - Harmi, kun tätä nykyä "normi-ihmiset" eivät edes osaa tai suostu oikeasti ajattelemaan omilla aivoilaan vaan jättävät senkin muiden tehtäväksi.
    Monille on tärkeämpää vaikkapa "Salatut elämät" tai kopiokäyttäytymistä sarjasta "Tunteet ja tuoksut", mikä onkin jo uhkaavasti pilannut suomalaisen rehtiyden aakkoset - etenkin poliitikoinnin saralla.

    VastaaPoista