lauantai 11. heinäkuuta 2015

Tarkista varmuuden vuoksi! Mitä Itävallan lehdistö kertoo terveydestä

Itävaltalainen kaksikko biologi Bern Kerschner ja molekulaaribiologi Jörg Wipplinger Kremsin yliopiston Näyttöön perustuvan lääketieteen ja kliinisen epidemiologian laitokselta ovat tutkineet lehdistöä ja kirjanneet muistiin terveyden säilyttämisestä ja edistämisestä kirjoitettua tietoa. Ja väärää tietoa on  - runsaanlaisesti!

Esimerkiksi se, että suklaa auttaa laihduttamaan. Diala Löbl ja Peter Onneken, saksalaiset toimittajat lanseerasivat tämän väärän tiedon ja heittivät sen julkisuuteen. Ja niinpä sitä pidettiin totena, se lähetettiin jopa televisiossa ja kopioitiin maailmanlaajuisesti uutena faktana. Nämä toimittajat todistivat, että ihmiset uskovat mitä tahansa, mitä haluavat uskoa. 

 
Kerschner ja Wipplinger ovat analysoineet noin 1000 itävaltalaisissa lehdissä kirjoitettua artikkelia ja kirjoittavat aineistosta parastaikaa kirjaa. He ylläpitävät portaalia (medizin-transparent.at), jossa levittävät oikeaa tietoa. He toteavat, että jopa yli puolet lehtiartikkelien sisältämästä aineistosta joko vääristää tietoa, tai on suuresti liioiteltua tai varsin usein kääntää koko asian päinvastaiseksi. Vain noin 10 % antaa oikeaa tietoa!

Pitkä on väärien tietojen luettelo. C-vitamiinivalmisteet eivät paranna vilustumista, Tamiflu ei auta sikainfluenssaan… Väärien tietojen seuraukset voivat olla katastrofaalisia. Paniikkia, turhia ostoksia, tarpeettomia terapiota. Monet ansaitsevat isot rahat valheellisin perustein. 

 Bernd Kerschner ja Järg Wipplinger

Kaksikon mielestä väärää tietoa eivät jaa vain media, vaan varsinkin lääkefirmat – nehän haluavat myydä hinnalla millä hyvänsä. Tiedemiehet samoin, he tappelevat rahoista. Esimerkiksi ranskalainen Gilles-Èric Séralini, joka halusi todistaa, että geenimanipuloitu maissi aiheuttaa syöpää. Totta kai tuollainen viesti levisi heti ja laajalle. Myöhemmin kävi ilmi, että testitulokset olivat keksittyjä ja että hän oli käyttänyt tilastollisia tietoja omalla tavallaan. Ja vasta massiivisen vastarinnan jälkeen asian julkaissut tiedelehti suostui myöntämään virheensä.

Suklaan tosiaankin silti voi väittää laihduttavan, jos nimittäin tehdään sopiva testi: valitaan sellaisia tutkittavia, jotka ovat laihduttamassa ja kontrolliryhmäksi sellainen, joka on ylipainoinen ja annetaan laihduttajille hieman myös suklaata ja kontrolliryhmälle ei anneta. Tulos: suklaa auttaa laihtumaan. Sitten lähetetään tämä tieto lehdistölle. 

Lähde: Benedikt Narodoslawsky, Falter 23/15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti