sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Luonnonsuojelualueet SaksassaSaksa on luonnonkaunis maa. Saksassa on 15 luonnonsuojelualuetta. Königssee ja Bayerische Wald olivat ensimmäisiä alueita, joilla luonnonsuojeluaatetta alettiin toteuttaa, amerikkalaisen mallin mukaan. Kuitenkin vasta vuonna 1969 päätettiin tehdä Bayerische Waldista maan ensimmäinen luonnonpuisto. Seuraavaksi suojelukohteeksi valittiin Itävallan rajalla sijaitseva Berchtesgaden vuonna 1978. Sitten vuonna 1985 laajennettiin luonnonsuojelualueita koskemaan Saksan pohjoisen rannikon Wattenmeer-alueita. 

 Näkymä Königsseelle Berchtesgadenissa
 Wattenmeer

Ideologisista syistä luonnonsuojelua ei ollut DDR:ssä. Noin 15%:iin  DDR:n maa-alueista ei tavallisilla kansalaisilla ollutkaan pääsyä. Näiden alueiden avauduttua poliittisten mullistusten takia, vuonna 1989, alettiin keskustella myös luonnonsuojelualueista. 

"Saksan vanhat pyökkimetsät" ovat olleet vuodesta 2011 UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Saksan luonnonvaraiset vanhat pyökkimetsät muodostavat yhdessä Ukrainan ja Slovakian Karpaattien pyökkimetsien kanssa jo vuonna 20017 muodostetun ”Karpaattien ja Saksan vanhojen pyökkimetsien” maailmanperintökohteen. 


 
 
 
  


Kyseessä ovat laajat metsäalueet Jasmundin ja Müritzin alueilla Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa, Heinich Thüringenin osavaltiossa, Kellerwald-Edersee Hessenin osavaltiossa sekä biosfäärireservaatti SchorfheideCorinin alueella Brandenburgin osavaltiossa. Nämä Saksassa sijaitsevat alueet täydentävätkin oivallisesti Karpaattien vuoriston pyökkimetsiä. Näiltä alueilta löytyy kaikki erilaiset olemassa olevat pyökkimetsätyypit. Yhteistyö Saksan, Ukrainan ja Slovakian välillä on erimerkillistä. 

  
 


Wartburg Hainich on merkittävä alue siksikin, että siellä maailmanhistoria ja kulttuuri ovat läheisessä yhteydessä ainutlaatuiseen luontoon. Matkailijalle tämä tarkoittaa sitä, että hän voi tutustua molempiin samalla matkallaan. Luonnonsuojelualue on kolmen kaupungin, Bad Langensalzan, Eisenachin ja Mühlhausenin ”sylissä”. Alue on osa vanhaa kulttuuriseutua jokineen, kosteikkoineen ja mäkineen. 

 Näkymä Wartburgin suuntaan. Luther käänsi raamatun saksaksi Wartburgissa; häntä ei tarvinne esitellä :-)Myös suoraan alueen reunoilta löytyy nähtävää. Esimerkiksi Behringenistä löytyy patsasmetsä ja Weberstedtissä sijaitsee linna Goldackersche, jossa paitsi kotiseutumuseo, myös ympäristö- ja luonnonsuojelukeskus. 

  
Haluatko nähdä ja kokea petolinnun? www.rennsteigfalknerei.de


Euroopassakin on villikissoja. Niiden elintapoihin voi tutustua Hütscherodan villikissakylässä, joka sijaitsee luonnonsuojelualueen vieressä. www.wildkatzendorf.de

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti