torstai 14. syyskuuta 2017

PferdeStark-messuilla Dörentrupissa, Wendlinghausenin linnan maastossa

Saisiko olla elämysloma Kalajoella tai Merijärvellä?

Outi Talvi Merenrannan Ratsutilalta ja Markku Jauhiainen Pohjanmaan Vossikasta lähtivät messuille Saksaan. PferdeStark on hevosmessutapahtuma maaseudulla Wendlinghausenin linnan pihalla ja ympärillä Pohjois-Saksassa, joka järjestetään joka toinen vuosi elokuussa ja jossa käy noin 20.000 messuvierasta. Tänä vuonna messut pidettiin 25.-26.8. Pääpaino on työhevosissa; on hevosten ja hevosvetoisten työkoneiden esittelyä, erilaisia työhevoskilpailuja, esimerkiksi puunkorjuun Euroopan mestaruuskilpailut, sekä aivan kaikkea, mikä liittyy hevosiin. Monipuolinen ohjelma sisältää työnäytöksiä pellolla ja metsässä sekä myös henkeäsalpaavia taitonäytöksiä ”lempeillä jättiläisillä”, kylmäverisillä hevosilla.

Outi esitteli yleisölle omaa ratsastustilaansa ja sen palveluja sekä Kalajoen matkailua, Markku puolestaan oman työhevostilansa palveluja kuten hevosajeluja, hevosten koulutusta, hevostyökoulutusta ja skandinaavisia länkiä sekä myös paikallisia tuotteita. Yhteinen tekijä molemmilla ovat elämykset Suomen luonnossa. Matkaa avusti taloudellisesti Ylivieskan seutukuntayhdistys ry  PK-yrityksen kansainvälistymisen askeleet –hankkeen avustuksella. 

Ensimmäistä kertaa Kalajoen matkailu oli esillä erikoismessuilla ulkomailla. Kyselijöitä riitti sekä Saksasta että muista Euroopan maista. Outi ja Markku puhuvat kyllä englantia, mutta silti Pirjo Kerosen tulkkaaminen saksaksi ja ranskaksi tuli tarpeeseen.

Paljon on puhuttu siitä, että työhevosia ei enää tarvita, nyt eletään koneaikaa. Tuo toteamus ei messukävijöiden eikä esittelijöiden mukaan pidä paikkaansa. On ne, jotka ovat aina tehneet töitä hevosilla eikä se asia ole häviämässä mihinkään. Usein hevosajeluja tarjotaan maatalouden lisäksi toisena ammattina. Sitten on esimerkiksi metsänhoito tai luonnonmukainen viljely, ja näillä molemmilla aloilla on menossa hienoinen kasvu. Koneet ja laitteet, joita käytetään, eivät ole historian kertausta, vaan koko ajan kehittyviä ja paranevia, ja sillä alalla koulutus tulee tarpeeseen.

Sää suosi kumpanakin päivänä, aurinko rusketti kauniisti ja osastolla oli vilkasta. Molemmat yrittäjät saivat paljon kontakteja ulkomailta. Moni sanoi tulevansa Suomeen paikan päälle, muutama haluaa lisätietoja ja haluaa pysyä informoituna näiden kahden suomalaisen yrityksen toiminnasta.  


Outi ja Markku ja pohjoismaiset länget

............
Ylläolevan kirjoitin Kalajoen seudun lehtiin. En tiedä julkaistiinko, eivät koskaan kertoneet. Mitä kaikkea hassua paikan päällä sitten koimme, se laitetaan toiseen juttuun. :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti