maanantai 20. helmikuuta 2023

Kölle Alaaf!

 Tänään on ruusumaanantai! Vai olisiko roosa maanantai? No, saksaksi Rosenmontag. 

Kuva(t): WDR

Jotkut odottavat tätä päivää innolla, toiset eivät pääse tarpeeksi kauas. Ja kuitenkin tämä laskiaismaanantai on jotain erityistä: Koronan aiheuttaman pakkotauon jälkeen kulkueita on taas. Alaaf!

Laskiaismaanantain nimi on saksaksi Rosenmontag. Sana voidaan kääntää ruusuksi tai roosaksi. 1100-luvulla paavin sanotaan vihkineen tänä päivänä kultaisen ruusun, joka on saattanut antaa tälle päivälle sen nimen. Toinen selitys on, että papit käyttivät ruususunnuntaina vaaleanpunaisia pukuja.

Reinin karnevaaleissa on kaksi tärkeää kutsua narreille. Joko "Alaaf" tai "Helau" liittyy kaupungin nimeen: esimerkiksi "Kölle Alaaf" tai "Düsseldorf Helau!". Mutta mitä huudot oikeastaan tarkoittavat?

"Alaaf" tulee luultavasti kölli-sanasta "all af", joka tarkoittaa "kaiken yli" tai "kaikki muu pois". Kolmikantaisessa huudossa "Kölle alaaf" se tarkoittaa yhtä paljon kuin "Köln yli kaiken" tai "Kaikki ylistävät Kölniä".

Alun perin se ei rajoittunut vain Reinin seudun karnevaaliin. Myös esimerkiksi Kölnin kekriä ylistettiin tällä tavoin 1800-luvulla. Muuten sitä kutsutaan myös "Alaafiksi" Aachenissa tai Bonnissa.

Pohjoiseteläsuuntainen raja "Helaulle" kulkee suurin piirtein Bonnin ja Bad Neuenahr-Ahrweilerin välistä maantieteellistä linjaa pitkin, joskin poikkeukset vahvistavat säännön. Kenenkään ei kannata esimerkiksi Düsseldorfissa huutaa "Alaaf" - hän saisi varmasti ikävän katseen. Siellä karnevaalihuuto on "Helau" - aivan kuten Mainzissa.

Toisin kuin "Alaaf", ei ole varmaa, mistä "Helau" on peräisin. Se voi olla muunnelma sanasta "Halleluja" tai se voi tulla sanasta "Hell up", koska karnevaaleissa pahat henget on tarkoitus ajaa ulos helvetistä. Toisen teorian mukaan "Helau" kehittyi sanasta "hell auf", joka tarkoittaa "herännyt".

Tänä vuonna ei ehtoja: Viimeisen kahden vuoden aikana kulkueet oli kielletty koronan vuoksi, mutta vuonna 2022 Kölnissä pidettiin mielenosoitus Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Nyt ruusumaanantai-kulkueilla ei ole rajoituksia. Kuten joka vuosi, suurimmat ovat todennäköisesti Kölnissä ja Düsseldorfissa.

Kölnin karnevaali viettää tänä vuonna 200-vuotisjuhliaan. Mottona "200 vuotta Kölnin karnevaalia: sinne tai tänne" Laskiaismaanantaikulkue ylittää Reinin ensimmäistä kertaa. Peristeisten karamellien heittäminen jokeen on ehdottomasti kielletty. Kulkueen vaunuissa käsitellään alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä aiheita. Mukana on huumoria, ironiaa, politiikkaa ja hupia ihan muuten vaan. Putin nähdään Nosferatuna lihamyllyssä.

Kuvakavalkadia tämän vuoden 2023 kulkueesta: 


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti