torstai 29. kesäkuuta 2023

Vihkisormus oikealla vai vasemmalla: Kummassa kädessä pidät sitä?

Sehän on yksi jokaisen hääseremonian kohokohdista: vihkisormusten sormeen pujottaminen. Mutta kumpaan käteen sormus laitetaan ja miksi?

Saksassa vihkisormusta pidetään perinteisesti oikeassa kädessä, mutta saksalaiset ovat siirtymässä vasempaan suuntaan - ainakin vihkisormuskysymyksessä. Yhä useammat avioparit pitävät vihkisormusta vasemmassa kädessä, vaikka suurin osa saksalaisista valitsee edelleen oikean käden.

Oikeakätisille voi olla käytännöllistä pitää vihkisormusta vasemmassa kädessä. Siellä arvokas materiaali on paremmin suojattu naarmuilta.

Muutama vuosikymmen sitten tämä oli toisin: saksankielisten maiden avioparit käyttivät lähes poikkeuksetta rakkauden ja ikuisen uskollisuuden symbolia oikean käden nimettömässä. Myös jotkin Itä-Euroopan maat, kuten Puola, Bulgaria ja Venäjä, noudattivat tätä perinnettä. Länsimaissa tilanne on täysin päinvastainen: Täällä vihkisormusta pidetään useimmiten vasemmalla.

 

Vihkisormus vasemmassa kädessä – merkitys

On epäselvää, miksi jotkut työntävät vihkisormuksensa vasemman käden sormeen ja toiset oikean käden sormeen. Tästä on monia teorioita. Se, että vihkisormusten pitämiseen on perinne, voidaan kuitenkin jäljittää muinaisten kreikkalaisten, roomalaisten ja egyptiläisten aikoihin.

Aikaisempina vuosisatoina ihmiset pitivät vihkisormusta yleensä vasemmassa sormessa, koska he olivat vakuuttuneita siitä, että kehossa oli erityinen "rakkauden suoni" - niin sanottu vena amoris.

Sen sanottiin johtavan suoraan ihmisen tunnekeskuksesta, sydämestä, vasemman käden sormussormeen. Mutta: germaanit uskoivat ilmeisesti, että tämä erityinen suoni johti oikeaan käteen - ja heidän sanotaan käyttäneen vihkisormusta oikeassa kädessä.

 

Uskonnollinen merkitys: vihkisormus oikealla tai vasemmalla

Kysymykseen "vihkisormus oikealla vai vasemmalla" voidaan vastata myös uskonnollisesti. Teologien mielipiteet eroavat kuitenkin tässä asiassa toisistaan. Sen mukaan protestanttien tulisi teoriassa pitää sormusta vasemmalla, kun taas Raamatun tuntevat katolilaiset pitäisivät sitä oikealla. Eräs selitys, joka on annettu, on Mooseksen viisi kirjaa. Toisessa kirjassa sanotaan: "Herra, sinun oikea kätesi tekee suuria ihmeitä (2. Moos. 15:6)".

 

Koska roomalaisissa, katolisissa maissa vihkisormusta käytetään nykyään yleensä vasemmassa kädessä, tämä hypoteesi ei näytä johtavan mihinkään. Varmaa on vain se, että tämä ja muut selitysyritykset juontavat juurensa uskonpuhdistukseen - ja siihen liittyvään uskontokuntien väliseen kilpailuun 1500-luvulla.

 

Kihlasormus: pitäisikö sitä pitää oikealla vai vasemmalla?

Nykyään aviopareilla on Saksassa vapaa valinta: he voivat pitää vihkisormusta joko vasemmalla tai oikealla. Tuon pienen korun symbolinen merkitys on säilynyt ennallaan. Mutta entä kihlasormus? Saksankielisissä maissa morsian ja sulhanen pitävät kihlasormusta yleensä vasemman käden sormussormessa.

Jos parit haluavat pitää kihlasormusta edelleen vihkiseremonian jälkeen, sitä pidetään joko vasemmassa sormessa tai se asetetaan oikeaan käteen vihkisormuksen eteen.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti