lauantai 17. elokuuta 2024

Tupakointivirhemaksu

 


Suomi yrittää päästä tupakasta kokonaan eroon vuoteen 2040 mennessä. Saksassa pyritään samaan vuoteen mennessä rajoittamaan tupakoijat kahteen prosenttiin. Rajoitukset siis joka tapauksessa tiukentuvat.

Tupakka oli aikoinaan terveystuotteenakin mainostettu tuote. Mitäpä meille ei Amerikasta olisi tullut! 

Monta muutakin asiaa on ajan kuluessa huonoiksi todettu: niin asbesti kuin pullotalotkin. Miten käynee tuulimyllyjen?

 

 

Ajat muuttuvat. Nyt tiedetään, että noin 5 000 suomalaista kuolee THL:n mukaan vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Vuodessa tupakkasairauksien hoitoon käytetään vähintään yhden keskussairaalan työpanos, kirjoitetaan THL:n tilastosivuilla.

Kauppalehdessä on keskusteltu tupakoinnin kieltämisestä. Tupakantumpit ovat maailman suurin ympäristöroska. Tumpeissa on monia myrkyllisiä ympäristöön liukenevia kemikaaleja, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä, joita jää tupakoitaessa filtteriin. Kun tumpit heitetään maahan, tuuli ja sade kuljettavat ne vesistöihin ja samalla tumpeissa olevat myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat vesistöjen ekosysteemiin.

Olisiko hyvä idea, jos tupakantumppien maahan heittelystä joutuisi maksamaan samalla tavalla kuin ylinopeudesta tai väärin pysäköinnistä? Pihalla voisi olla esimerkiksi tällainen ilmoitustaulu:

 

Tupakointivirhemaksu

Sytyttämällä tupakan hyväksyt tupakoinnin siisteyssäännöt. Virheellisestä tupakanjätöksen käsittelystä peritään
53
euron

suuruinen virhemaksu.

 

(Sivumennen sanoen: GhatGP onnistui tekemään ylläolevasta hienon kyltin, mutta ei sellaista, jossa tekstissä ei olisi kielivirheitä. Korjaukset tuottivat vain lisää kummallisia sanoja. )


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti