keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Suomalaista hössötystä. Arabialaiset numerot


Milloinkahan suomalaiset lakkaavat hössöttämästä. Suomen opetushallitus uskoo,  että kansainvälisesti numero seitsemän kirjoitetaan ilman viivaa ja laittoi lapset opettelemaan sellaisen seiskan vuodesta 2004. Sekaannus on huomattava. Nyt sitten arvaillaan, ketä oikein äänestettiinkään!

„Keskisuomalaisen mukaan muualla Euroopassa poikkiviiva on harvinainen. Suomessa se otettiin käyttöön 1950-luvulla. Jo 1900-luvun alussa kenraali Vilho Nenonen vaati numeroon poikkiviivaa koska piti sitä tärkeänä tykistölle.” (Iltalehti)

Voi rähmä, ai harvinainen! Todellakin, numeroiden kirjoittajan maan voi nähdä numeroista. Käsin kirjoitettu ykkönen on englanninkielisissä maissa pelkkä viiva ja seiskasta jätetään vaakaviiva pois. Tästä on tosin poikkeuksia. Saksassa ja Ranskassa kyllä käytetään ykkösessä väkästä ja seiskassa poikkiviivaa, samoin niiden naapurimaissa, ja minusta ainakin nuo ovat eurooppalaisia valtioita ja vieläpä yhteensä suurempia kuin Britannia. 

Englannissa siis kuten yllä. Ja Saksassa:
Takaisin kalliomaalauksiin? Oletko muuten koskaan yrittänyt lukea reseptin lääkettä, jonka lääkäri kirjoitti käsin? Ei se mitään, apteekkari osaa kyllä. Ja jos ei, ja saat väärän lääkkeen, niin sekään ei mitään, sillä kuollahan meidän kuitenkin joskus kaikkien pitää. Juupa juu, sairaanhoidossa ja lääkkeiden annostelussa voi olla erittäin vaarallista, jos 7 ja 1 sekoittuvat.


Niin Arabiassa kuin Euroopassakin käytetään intialaisia numeroita. Koska intialaiset numerot tulivat arabimaailman kautta Eurooppaan, käytetään nimitystä arabialaiset numerot. Erot ovat syntyneet vasta paljon myöhemmin ja Euroopassa. 

                         0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
                         ٠
١
٢
٣
٤
٥
٦
٧
٨
٩

En voi kyllä mitenkään nähdä, miten nämä voisivat olla samoja numeroita kuin mitä me käytämme…

Ja voisimme kai yksinkertaisella opetushallituksen päätöksellä niistä luopuakin. Heh, kehitellään omat numeromerkit, mehän olemme disainissa maailman parhaita. Ja sitä paitsi, emmehän halua tänne maahamme noita muka pahoja arabejakaan…?   ;-)2 kommenttia:

  1. Ja miksköhän mielestäsi arabialaiset ovat pahoja ...?

    VastaaPoista
  2. Et lukenut sanaa "muka". Ihmiset yleistävät melellään, ja esimerkiksi monet tuntemani suomalaiset pitävät kaikkia arabeja terroristeina... tuntematta yhtään ainoaa arabia tai tietämättä heistä mitään, ja perustavat sille sitten nk. "maahanmuuttokriittisen" näkemyksensä.

    VastaaPoista