sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Mettlach, Saarschleife ja Villeroy & Boch

Mettlach on 12.000 asukkaan kunta, Merzigin naapurikunta luoteeseen päin. 
Mettlachiin mentiin Besseringenistä ensin kapeaa tietä ja  jyrkkää rinnettä ylös ja sitten toista samanlaista alas, ja alhaalla tie kapeni talojen väliin ahtaaksi väyläksi ja johti sitten joko Saar-joen ja sen kosken yli, tai oikealle rantaa pitkin viinitarhoille. Talvella tie tuppasi olemaan varsin liukas.  

Mettlach on myös tunnettu kauniista maisemistaan. Saar-joen suuri mutka, Saarschleife on Mettlachissa. 


Montclairin vanha linnoitus on yksi niitä satoja Saksassa. Se on noin vuodelta 1180. Siellä asuttiin aina vuoteen 1606, jolloin viimeinenkin kuuden omistajasuvun edustaja kuoli.
Villeroy & Boch on keramiikkatuotteita valmistava yritys. Yritys valmistaa astiastoja, lasistoja ja aterimia. Pääkonttori ja tehtaat sijaitsevat Mettlachissa. Kylän keskustassa olevasta tehtaan myymälästä Mettlachista ostettiin usein Suomen ja muutkin viemiset… sillä meilläkin oli Arabian astiasto.

 
Villeroy & Bochin museossa voi nähdä astioita monen vuosisadan ajalta. Euroopan teollisuuden historia myhäisbarokin ajoilta nykypäivään sekä arkipäivän esineiden kehittyminen on siellä nähtävillä.


 Ja vaikkapa keisarien ja kuninkaiden yöastiat.


Minä en ole koskaan juurikaan välittänyt hienostuneesta saksalaisesta designista, makuni on enemmänkin suomalaisen maalainen, mutta sehän ei ole mitenkään maailman mitta. Tavallinen saksalainen puolestaan pitää Arabian astiastoa jotenkin maalaisena ja sivistymättömänä. On sitten tietenkin erikseen Suomi-fänit.


Villeroy & Boch on kyllä tunnettu Suomessakin ja ympäri maailman.  Yritys on perustettu vuonna 1748. Tuotteita tehdään Euroopassa, Meksikossa ja Thaimaassa. Paitsi astioita, keramiikkatehdas tekee seinä- ja lattialaattoja ja WC- ja kylpyhuonekalusteita. Osan laattatuotannostaan se myi 2007 turkkilaiselle Eczacibasi-ryhmälle. 


Saksasta katsoen myös suomalaiset kylpyhuonekalusteet ovat hyvin pelkistettyjä ja käytännöllisiä, mutta jotensakin ”tylsiä” ja kaikilla samat. Makuasioista kuitenkin on aivan turha kiistellä. 

Historiaa kaiken kaikkiaan ja kaikkialla. Tehdas ja konttorit sijaitsevat vanhassa luostarissa:

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti