sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Horst/Holstein-Grönland-Glückstadt-Wischhafen-Stade


En malta olla laittamatta tähän ensimmäiseksi lähimmän naapurini taloa, siellä Horstissa, Holsteinissa. Hänellä on talossa pieni antiikkiliike ja puusepänverstas, töikseen hän korjaa antiikkihuonekaluja. Ja vapaa-aikanaan ajoi minunkin nurmikkoni, se on siellä talojen takana... (vasemmalla minun taloni :-)

 
Ai niin. Siitä maaseudusta siellä pohjoisessa. 
 
Tasaista vihreää maata, niin tasaista että tänään näkee kun naapuri lähtee huomenna meille kylään…mustavalkoisia lehmiä ja valkoisia lampaita laiduntamassa… viivasuoria teitä… ojia, ruskeaa humuksenväristä vettä, pitkien ojien reunoilla pitkiä pensaita…  tuulimyllyjä, joiden siivet verkalleen pyörivät eikä niistä kuulu mitään ääntä... pikkukyliä, olkikattoisia maalaistaloja, hoidettuja pihoja – postikorttimaisemia. Sellainen on Schleswig-Holsteinin maaseutu. 
Grönland on matkan varrella Grückstadtiin ja kuten kuvassa näkyy Kesämaan kunnassa, Kivilinnan piirissä. :-)


Glückstadt (suomeksi onnen kaupunki) on pieni kaunis vanha kaupunki Elben pohjoisrannalla. Kuten niin tuhannen monet pienet saksalaiset kaupungit ovat. Ympärillä vanha muuri tai vallihauta, keskellä kylää puro, siistit värikkäät istutukset, vanhat puhatiiliset kaksi-kolmikerroksiset talot. 


Kerran viikossa joskus 2007 kävimme pojan kanssa Glückstadtissa psykologilla. Meni sinne toki junakin -  missäpä Saksassa ei julkiset kulkuneuvot toimisi,  mutta matka olisi ollut monta vaihtoa meiltä lähtien. Kuljimme siis nuo parikymmentä kilometriä autolla. Taas kerran maiseman halki ajaessamme poika yllättäen sanoi: ”Äiti, eikö täällä olekin kaunista?” Kommentti oli Etelä-Saksassa Sveitsin rajalla vuoristoseudulla kasvaneelta outo ja erikoinen. Mutta kyllä: olin samaa mieltä. 

Psykologin toiminta toi tulosta, mutta se on toinen tarina. 

Glücksadtista rannalta löytyy majakka ja tietenkin satama ja sieltä on lauttayhteys toiselle puolelle Elbeä, Wischhafeniin, joka on lähellä sen puolen samanlaista kaunista pikkukaupunkia Stadea. Elbe on alajuoksullaan hyvin leveä. Siinä pitää isojenkin rahtilaivojen mahtua kulkemaan. Siinä kulkee Hampurin satamaan myös Queen Mary 2, 345 metriä pitkä risteilyalus, kuningatarlaiva, joka seilailee Amerikan ja Hampurin väliä.  Joen ylittäminen kestää 25 minuuttia ja lautta lähtee 20 minuutin välein. Sinne vain lautalle, aivan kuten Suomessakin tehtäisiin.


Ja Elben eteläpuolella odottaa kaunis vanha kaupunki Stade. 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti