sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Raatihuoneita Konstanzissa

Hussenkadun vanha portti Schnetztor 1300-luvulta on korkea ja komea. Heti sisään tullen vasemmalla on Jan Husin museo, sen protestantin, joka Konstanzissa konsiiliaikaan 1415 roviolla uskonsa takia poltettiin. Ja oikealla Konstanzin Spitalweinin eli viinitarhojen kauppa. 


Ruusutarhan kadulla on Konstanzin kaupungin museo. Siellä ovat hyvässä tallessa vuosisatojen aikaiset asiakirjat. Koko keskusta on kävelykatua. Markkinapaikalla pidetään vuosittaiset joulumarkkinat. En tainnut yhtäkään vuonna jättää niitä väliin. Sehän on koko vuoden tärkein markkinapaikka, ja joululahjat tavallisesti ostetaan sieltä. 


Raatihuoneita Konstanzissa on peräti kolme, ja väliaikainenkin vielä. Kun puhutaan vanhasta raatihuoneesta, tarkoitetaan yleensä 1500-luvun raatihuonetta. 


Tässä kadun puoleinen julkisivu ja sisäpiha. Vanhassa raatihuoneessa pidetään siviilivihkimiset. Vihkiminen tapahtuu aina ensin maistraatissa, kirkollinen vihkiminen on yleinen mutta sillä ei ole samaa merkitystä kuin Suomessa.

Ensimmäinen raatihuone Fischmarktilla on vuodelta 1484. Siinä toimii nykyisin paikallisradio. Tai siis toimi silloin kun minä asuin seudulla...


Ja viimeisin konstanzilaisen arkkitehdin Schaudtin moderni luomus keskellä kaupunkia, Laubin eli vanhan vallihaudan varrella. Se, että ne tuttavani, joille Schaud taloja suunnitteli, eivät olleet häneen lainkaan tyytyväisiä, on kokonaan toinen tarina. Saksassa arkkitehti vastaa talon suunnittelusta ja rakentamisesta.


Ja sitten on vielä kaupunginosien omia raatihuoneita, tässä Litzelstetten. Sinne järjestin kerran suomalaisen tanssikurssin. Ja oppilaittenkin kanssa mentiin humppaa... :) Oi aikoja.


Mikä minusta on asiakkaana hyvä asia Saksassa, on se ettei tarvitse juosta virastosta toiseen niin kuin Suomessa, vaan kaiken saa yhdeltä ja samalta luukulta. 

Nyt aloin taas ikävöimään entiseen elämään. Konstanzin kaupunki on todella kaunis, katselipa asiaa miten päin hyvänsä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti