sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Zimmer freiZimmer frei - yösija yksityisasunnoissa mukavien ihmisten luona

Zimmer frei voi tarkoittaa pientä pensionaattia, pientä hotellia, mutta ennen kaikkea vapaata huonetta jonkun isäntäperheen talossa. Varmaa on, että saat edullisen, perheenomaisen yösijan, äärettömän ystävällisen palvelun ja mahtavan monipuolisen aamiaisen. Ja takuuvarmasti ymmärrät paikallisesta kulttuurista koko paljon enemmän, kun olet tällä tavalla joutunut tutustumaan isäntääsi. 


On hyvin tavallista, että huoneita tarjotaan vuokralle yöksi tai useammaksi yksityistaloissa. Se on myös verotuksellinen asia: yksityinen ei maksa valtiolle veroa vuokraamastaan huoneesta tai loma-asunnostaan. Usein uusiin taloihin rakennetaan vierashuoneita tai loma-asuntoja varta vasten kokonaisverotuksen alentamiseksi. Vuokraaja voi olla kotiäiti, jolla on entinen lastenhuone vapaana, tai vaikkapa eläkeläinen, jonka asunto on hänelle liian suuri. 

Saksalaiset eivät myöskään pelkää vieraita tai kontaktia tuntemattomiin kuten suomalaiset. Olen monesti Sakassa kysynyt, eikö isäntäperhe pelkää varkaita. Yksimielinen vastaus on ollut: ei ole koskaan ollut mitään ongelmia! Enkä ole vielä koskaan mitään muuta kokenut kuin ystävällisyyttä, ja paljon olen joutunut kulkemaan. 

Monellakin naapurillani Allensbachissa - joka on sekä lomaseutua että siellä on usein neurologisen sairaalan potilaiden omaisia ympäri vuoden pitempiä aikoja - on vierashuoneita tai loma-asunto. Lähimmällä naapurillani oli arvokkaasti kalustettu pikku asunto, jossa asuin kaksi kuukautta. Niin hienosti minulla ei ole asiat koskaan missään omassa asunnossani ollut: kalliit tyylihuonekalut, sen kaikkein kalleimman valmistajan, Hutschenreuterin astiat, ja hopeiset aterimet. Kysymykseeni, eivätkö hekään pelkää varkaita, tuli vastaus: ei ole koskaan viety mitään...


 

Ei todellakaan ole vaikeaa löytää edullista yösijaa Saksassa.
Kun kävi ilmi, että tyttäreni ei pääsekään Suomeen jouluna 2008 kuten suunniteltu oli, lähdin pojan kanssa hopladihop ajamaan Saksaan ja vuokrasin netin kautta saman tien pienen privaattiasunnon Seevetalista, Hampurin eteläpuolelta joulupäiviksi. Meitä odotti viimeisen päälle jouluiseksi sisustettu viihtyisä asunto perheen yläkerrassa. Tarjolla oli joululeivonnaisia ja videoita ihan vain meitä varten. No mehän toki lauloimme suomalaisia joululauluja ja kaksiäänisesti, kuten aina teemme kun tapaamme, ja lähtiessä perhe kiitteli, etteivät vielä koskaan olleet saaneet kuunnella niin ihanaa joulumusiikkia…  Ilo oli siis ollut molemminpuolinen. 

Sinä samaisena jouluna kävimme joulupäivänä pienessä teatterissa, joita Hampurissa todellakin on kymmeniä. Yöllä palatessamme meidät pysäytti poliisi pikkutiellä. Avasin ikkunan, toivotin hyvää iltaa ja kysyin, pitääkö nyt puhaltaa. Poliisi vastasi, että eihän toki, hän vain halusi toivottaa hyvää joulua… :-)

Joissakin hotelleissa aamiaisesta pitää maksaa erikseen. Gasthausissa ja yksityishuonetta vuokrattaessa se kuululu hintaan. Hotellissa aamiaista ei juuri kannata syödä, sillä aamiaista tarjoilevat lähes kaikki katukahvilat ja katukuppilat. Herkkuja jos millaisia ja hinnat edulliset. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti