keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Mitä raamatussa sanotaan joulusta? Vastaukset(Luukkaan evankeliumi, kappale 2, Matteuksen evankeliumi, kappale 2)

1.    Ei. Aasista ei raamatussa sanota mitään.

2.    Ei, tätä ei löydy raamatusta. Luukas 2:7b

3.    Ei. Raamatussa sanotaan ”aikana”, Luukas 2:6

4.    Kyllä. Luukas 2:7a

5.   Ei. Raamatussa ei sanota mitään tallista tai luolasta. Kun puhutaan eläinten seimestä (Lukas 2:7), me ajattelemme eläinten tallia. Toki se on mahdollista, että Jeesus syntyi tallissa. Kuitenkin oli tavallista 2000 vuotta sitten, että saman katon alla asuivat sekä ihmiset että pienemmät kotieläimet.

6.    Ei. Näistä eläimistä ei sanota raamatussa niissä kohdin mitään, joka kertoo Jeesuksen syntymästä. Mutta siitä on olemassa maininta vanhassa testamentissa. Profeetta Jesaja kirjoitti 700 vuotta ennen Kristusta: ”Nauta tuntee omistajansa ja aasi herransa seimen.” (Jesaja 1:3) Siksi joulukuvaelmassa on härkä ja aasi.

7.    Ei. Luukkaan evankeliumi 2:14 kertoo enkelien sanomasta: ”Kunnia Jumalalle korkeimmassa taivaassa ja rauha maan päällä kaikille ihmisille, joita Jumala rakastaa!” Ei siis julisteta yleistä maailmanrauhaa, vaan sellaista rauhaa, jonka jokainen yksilö voi löytää Kristuksen kautta.

8.   Ei. Paimenet eivät olleet halveksittuja. Jeesus itse käytti usein vertauskuvana paimenien elämää, esimerkiksi kadonneen lampaan vertauksessa (Luukas 15:3-7), hyvän paimenen vertauksessa (Joh. 10:1-16). Myös kuuluisat raamatun henkilöt kuten Abraham (1. Moses 13:8), Mooses (2. Moses 3:1) tai David (1. Samuel 16:11) olivat paimenia.

9.   Ei. Raamattu kertoo persialaisista tiedemiehistä, jotka olivat tulleet Jeesuksen luo (Matteus 2:1-12). Sana ”tietäjät” on kreikaksi ”magoi”, ja se on babylonialaisten astronomien tai astrologien ammattinimitys, ei kuninkaiden. Heidän lukumääräänsä ei sanota, mutta lahjoja tuodaan kolme, niin että oletetaan, että kyse oli kolmesta henkilöstä. Oletettavasti he tulivat Jeesuksen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana (Matteus 2:16) eivätkä syntymäyönä, sillä vasta tuolloin tähti näkyi. Ei myöskään 13 päivän kuluttua (loppiaisena siis, 6. tammikuuta), sillä matka Babyloniasta (noin 1000 km itään) kesti vähintään kolme kuukautta.

10.  Kyllä. Kuningas Herodes tiesi myös, että kyseessä täytyi olla messiaan, joka mainitaan vanhassa testamentissa. Siksi hän pyysi juutalaisilta papeilta ja kirjanoppineilta tietoa (Matteus 2:4). Kuten useimmat sen ajan ihmiset hän uskoi, että messias olisi poliittinen johtaja – siis kuningas. 

11. Kyllä. Raamatussa kerrotaan tähdestä, jolla oli erikoinen ominaisuus liikkua tiettyyn paikkaan ja jäädä sinne (Matteus 2:9-10).

12.  Ei. Joulua alettiin viettää 25. joulukuuta vasta 300-luvulla. Jeesuksen syntymäpäivää ei  tiedetä. 

Lähde: saksanopiskelijoiden sivu


Oma huomautukseni: Saksassa käytetään useaa raamatunkäännöstä, sanamuodot poikkeavat hieman toisistaan. Käännökset omiani.  Jouluseimen löydät kaikista katolisista kirkoista joulun aikaan. Kuva Hannoverista.
     


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti