maanantai 22. heinäkuuta 2013

Ole kotka!


Sinä päätät, kenen kanssa vietät aikaasi työpaikalla tai vapaa-ajallasi. Suosittelen lämpimästi, että valitset nämä ihmiset hyvin huolellisesti. Valitse positiivisia ihmisiä, he antavat sinulle energiaa ja voimaa, valitse sellaisia, joiden kanssa on hyvä olla. 
 
Sellaisia ihmisiä minä kutsun „kotkiksi“. 

Vältä sen sijaan sellaisia, jotka varastavat aikaasi ja valittelevat kohtaloaan ja ongelmiaan. Sellaisilla ihmisillä on taipumus juoruilla ja heillä on kaikista asioista jotain negatiivista sanottavaa. Varo heitä!
Näitä ihmisiä minä kutsun ”ankoiksi” – he kulkevat pienissä ryhmissä ja kaakattavat päivät pitkät. Tuollaisia ankkalaumoja on urheiluseuroissa, liikepiireissä jne. Sellaisia ovat myös huonot johtajat ja työtoverit, jotka antavat sinulle koko ajan omasta mielestään hyviä neuvoja. Tai sellainen voi olla ”hyvää tarkoittava” naapurisi. 

Seuraavan kerran, kun ankka esittää sinulle oman mielipiteensä, sano vain: ”Kiitos mielipiteestäsi. Minä haluan itse muodostaa omat mielipiteeni.” Sama silloin, jos tämä ihminen kertoo mielipiteensä jostain toisesta. ”Haluan muodostaa ihan oman mielipiteeni tästä ihmisestä.” Näin toimit kuin kotka. 

Kotka on ylpeä lintu – taisteluvalmis, jalo, kunnioitettava, uskollinen ja useimmiten myös yksin vuorenhuipullaan. Kotka lentää kaiken yllä ja tarkastelee asioita kaiken yläpuolelta. Kärsivällisenä ja harkitsevana se etsii hiirensä ja jäniksensä. Kun se löytää etsimänsä, se nappaa kiinni nopeasti. Sitten se lentää takaisin pesäänsä ja syöttää kotkalapsensa. 

Näin toimivat myös hyvät johtajat. Hyvä johtaja muodostaa mielipiteensä itse, eikä välitä ankkojen juoruista. Kun hän tekee työtä tiiminsä kanssa yhdessä, hän toimii kuten kotka.

Tällaisia ihmisiä voi lähestyä pelkäämättä selkään puukottamista ja perättömiä puheita takanapäin. Jos vastassasi on ankka, käyttäydy kuten kotka, ja vältä sellaista ihmistä. Tulet näkemään, miten ympäristösi muuttuu positiivisemmaksi. 

Maailma on täynnä ankkoja: ankka-mediaa, ankka-lehdistöä jne… ja tämä siksi, että media tarvitsee sensaatioita ja että se saisi lisää ostajia. Jos koko ajan otan itseeni viestejä kuolemasta, paheista, kateudesta, vihasta ja sensaationhalusta, miten ihmeessä voisin silloin itse tuottaa kauniita, hyödyllisiä ja rakastavia ajatuksia? Kotkat eivät lue tai kuuntele ankkoja, ota niihin etäisyyttä. 

Ja vielä: kotka
-          etsii realistisia tavoitteita
-          kaiken minkä tekee, tekee innolla ja rakkaudella
-          tekee aina parhaansa
-          viettää aikaansa vain positiivisten ihmisten kanssa
-          osaa myös sanoa ”ei” ja osaa pitää taukoja
-          ei heti vastatuulen tultua luovu tavoitteestaan
-          antaa ensin, ottaa vasta sitten
-          on reilu ja rehellinen
-          tutkistelee itseään
-          vastaa teoistaan. 

Ole siis…
 
If you can dream it, you can do it!

©Swen-William Bormann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti