lauantai 31. elokuuta 2013

Mamuilta kysyttyäSurffailin etsiäkseni vastausta siihen,miten ”mamu” määritellään.  Tämä teksti löytyi, toimittaja Ari Peltonen, City-lehti:

"Vastaan kävelee viiden vietnamilais-bosnialais-libanonilais-turkkilais-ranskalais-iranilais-venäläis- ja espanjalaistaustaisen teinien ryhmä.
…..

Mitä mieltä olet Eero Heinäluoman mielipiteestä, ettei tänne kaivata ulkomaalaisia hommiin aloille, joissa on työttömyyttä?
-Tuskin työllistyisivät ilman ulkomaalaisiakaan. Ja pitää muistaa, että ulkomaalaisetkin luovat uusia työpaikkoja. Ja jos ajatellaan, että pitää tukea vaikka viisi vuotta parikymppistä pakolaista ennen kuin tämä menee töihin, niin syntyperäistä suomalaista pitää tukea ainakin 20 vuotta.

Mitä mieltä olet lauseesta maassa maan tavalla? Sen mukaan ainakin minun pitäisi lähteä maanpakoon, koska en koskaan sauno, syö makkaraa, mökkeile, hiihdä, vietä juhannusta, joulua tai itsenäisyyspäivää, pakettimatkaile Kanarialla, Thaimaasssa tai Rhodoksella, haaveile lottovoitosta, kesällä hemmitinmoisista helteistä ja lumisesta pakkastalvesta, vauhkoa Mannerheimista ja Kekkosesta, pidä Arvi Lindia luotettavimpana suomalaisena, pidä Spedeä nerona, päiväristeile, tuo viinaa Virosta, jännitä Euroviisuja, omista yksityisautoa, haaveile omakotitalosta ja kahdesta lapsesta, juo kahvia tai maitoa, käy lavatansseissa ja lauantai-iltapäivisin ostoskeskuksessa, asu rumassa pikkukaupungissa, käy kirkossa kastajaisissa, häissä ja hautajaisissa, pelaa pesäpalloa, liikutu Suvivirrestä, Joutsenlaulusta enkä varsinkaan Murheellisten laulujen maasta.

-Heh, se on ihan hyvä lause. Mutta mikä on maan tapa? Sen voi jokainen itse päättää!

Muukalaisista

Eiköhän suurin osa esimerkiksi Suomen somaleista ole suomalaisia. Kun ihminen on syntynyt ja asunut koko elämänsä Suomessa, niin mikäköhän on kansalaisuus? Ulkomaalainen ja ulkomaalaistaustainen ovat eri asioita, vaikka jälkimmäinen onkin hankala sanahirviö.

Rasismista huolestuneet käyttävät usein ilmaisua muukalaisvihamielinen, vaikka jo pelkkä ilmaisu on rasistinen. Onko muukalainen, jos itse tai vanhemmat ovat syntyneet Suomen rajojen ulkopuolella? Entä turistit, ovatko ne muukalaisia? Ovatko Espanjan Aurinkorannikolla asuvat suomalaiseläkeläiset espanjalaisnäkökulmasta muukalaisia?"

 Maastamuutto 1945-2005, lähde: Tilastokeskus

Siirtolaisuus ja ulkosuomalaiset, lähde: Tilastokeskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti