perjantai 1. marraskuuta 2013

Hildergard von Bingen. Hildegard-klinikka Allensbachissa. Karin ja Wighard Strehlow


Wighard Strehlow on varmaankin ensimmäinen ihminen, jolta kannattaa kysyä, jos haluaa tietää jotain Hildegard von Bingenistä. Strehlow on kirjoittanut lukuisia kirjoja Hildegard-lääketieteestä ja pitää aiheesta jatkuvasti esitelmiä ja seminaareja.

 Minä, Wighard, Anne ja Karin Allensbachissa kesällä 2014.
 
Wighard Strelow’on tutustuin hänen vaimonsa Karininn kautta, joka on pianisti ja pianonsoiton opettaja. Kävimme Strehlow’illa kylässä useammankin kerran. Karin Strehlow opetti tytärtäni pianonsoitossa useita vuosia sen jälkeen, kun hänen ensimmäinen opettajansa Jutta Krönig lopetti opetuksen ikänsä vuoksi, mutta ei jättänyt oppilaitaan tyhjän päälle, vaan etsi heille seuraavat, kullekin oppilaalle sopivat opettajat. Poikani sai näin opettajakseen edesmenneen jazzpianistin Surendran Reddyn.  Kaikkia näitä opettajia muistan suurella lämmöllä ja kiitollisuudella. Oman hauskan lisänsä tähän tarinaa tuo se, että Karin oli USA:n kansalainen; hän kertoi isoisänsä olleen ruotsinkielisen suomalaisen Amerikan siirtolaisen.Hildegard-keskus sijaitsee Allensbachissa, Bodenjärvellä. Sitä johtaa Wighard Strehlow. Koulutukseltaan hän on diplomikemisti ja luonnonparantaja.  Hildegard-klinikalla käytetään kaikkia luonnonparannuksen menetelmiä.  Joka vuosi klinikalla pidetään useita erilaisia terveysviikkoja, joiden aikana osanottajat voivat tutustua Hildegardin tutkimiin sairauden syihin sekä niiden riskeihin. Kullakin viikolla on tarjolla teemaan sopiva ruokavalio. Viikoille voivat osallistua sekä terveet että sairaat. 


Hildegard von Bingen syntyi vuonna 1098  nykyisellä Reininmaalla ja kuoli 1179 Reinin varrella sijaitsevassa Rupertsbergin luostarissa Bingenissä. Hän oli benediktiiniläisnunna, runoilija ja oman aikansa monialainen tiedenainen. Häntä voidaan pitää ensimmäisenä saksalaisena lääkärinä. Roomalaiskatolisesa kirkossa häntä kunnioitetaan pyhimyksenä. Myös sekä anglikaaninen että evankelinen kirkko kunnioittaa häntä.

Hildegard oli keskiajan saksalaisen mystiikan ensimmäinen edustaja. Hänen toimialansa olivat uskonto, lääketiede, musiikki, etiikka sekä kosmologia. Hän toimi myös monen sen ajan kuuluisan henkilön neuvonantajana. Hän on jättänyt jälkeensä runsaan kirjeenvaihdon, joka sisältää kirjeitä sen ajan johtajille, joista mainittakoon keisari Friedrich Barbarossa sekä paavi Aleksanteri III, kirjoituksia hänen monilta sielunhoidollisilta matkoiltaan sekä hänen julkisista saarnoistaan. 


Hildegardista muista hänen monet keskiaikaiset sävellyksensä, joita seudulla esitettiin. Olen aina pitänyt varhaiskeskiaikaisesta musiikista, joten tällainen kolahti tietenkin erityisesti.

 

Erikoisinta minusta oli klinikalla tarjottu peltsipitoinen ruokavalio, jonka terveydelliset edut kuitenkin lienevät laajalti hyväksi koettuja. Hildegard painotti kaikessa kohtuullisuutta, ja suositteli viikon mittaista paastoa. 
Muistan kerran kysyneeni Strehlow’ta, uskoako jalokivien voimaan. Hän vastasi minulle, että kai minulla on kvartsikello; ei siihen ertyisesti uskoa tarvitse, kyllä se toimii ihan ilman minun uskoanikin…

1 kommentti:

  1. Kirjoja on käännetty myös suomeksi. Kirjoja ja muita tuotteita on saatavilla Hildegardseuralta. http://www.hildegardseura.fi/

    VastaaPoista