perjantai 15. marraskuuta 2013

Koulutuksesta Saksassa

Saksan koulutustaso paranee koko ajan: yhä useampi nuori pääsee ylioppilaaksi. Mutta viidesosa oppilaista ei edelleenkään osaa kunnolla lukea. Alla mainitut luvut ovat kesäkuulta 2012. 
 

Saksassa on enemmän ylioppilaita ja vähemmän koulunsa keskeyttäjiä kuin aiemmin. 

Ylioppilastasoja on kaksi: tavallisesta lukiosta saa nk. yleisen korkeakoulukelpoisuuden (allgemeine Hochschulreife), jolla pääsee yliopistoihin. Toinen taso on ammattikorkeakoulutaso (Fachabitur); se on periaatteessa samanlainen, paitsi sellaisella ylioppilaalla ei ole toista vierasta kieltä, eikä - riippuen koulusta - kaikkia reaaliaineita, urheilua, kuvaamataidetta tai musiikkia. Todistuksella pääsee ammattikorkeakouluihin. Vuosiluokasta 33,9 prosenttia saa ylemmän, 15,2 prosenttia saa alemman korkeakoulukelpoisuuden. Yhteenlaskettuna siis noin joka toinen pääsee ylioppilaaksi.


Saksassa ei ole yliopistoihin tai korkeakouluihin pääsykokeita, mutta niihin on pyrittävä. Monissa yliopistoissa on kuitenkin rajoitettu määrä opiskelupaikkoja, ja näihin on olemassa yhteishaku. Ulkomailta tulevalle on rajoituksia. Kuten kaikkien muidenkin ulkomaalaisten, suomalaisenkin opiskelijan on suoritettava kielikoe. Saksalaisten koulutustaso on noussut: alle 35-vuotiaista 22 prosenttia on suorittanut korkeakoulututkinnon. Naisia enemmän kuin miehiä. Myös maahanmuuttajataustaisten koulutustaso on noussut. 

Mutta edelleenkin on noin parinkymmenen prosentin väliinputoajaryhmä: he eivät osaa kunnolla lukea eivätkä ymmärrä kirjoitettua tekstiä, jättävät koulun tai oppisopimuskoulutuksen kesken eivätkä käy jatkokoulutuksissa. Pikkuhiljaa kuitenkin niiden oppilaiden määrä, jotka eivät saa minkäänlaista koulun päästötodistusta, on laskenut 6,5 prosenttiin.

Erityisoppilaiden määrä nousi suuresti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on kaksinkertaistunut. Tukiopetusta saa nyt 29 prosenttia peruskoulun oppilaista.

Samoin on niiden oppilaiden määrä lisääntynyt, jotka heti alusta joutuvat käymään apukoulussa. Baijerissa ja Baden-Württembergissä peräti neljä prosenttia vuodesta 2003 vuoteen 2009. Vuonna 2010 lukumäärä kuitenkin hieman laski. 

Yksityiskoulujen määrä on selvästi lisääntynyt: vuodesta 1998 niitä on neljännes enemmän. Yksityisten peruskoulujen määrä nousi peräti 53 prosenttia vuodesta 1998. Yksityisten oppilaitosten oppilasmäärä nousu 26 prosenttia. Yksityisissä korkeakouluissa sen sijaan opiskelee opiskelijoista alle 10 prosenttia. 

Melkein kaikki 3-5-vuotiaat käyvät lastentarhassa. Joka toinen koulu tarjoaa kokopäiväopetusta. Kouluun lapset menevät 6-vuotiaana.

Koulujen arvosanat ovat erilaisia kuin Suomessa. 

1.0          Kiitettävä
2.0          Hyvä
3.0          Tyydyttävä
4.0          Riittävä
5.0          Huono
6.0          Hylätty


Viimeisen kahden lukiovuoden aikana numerointi menee pisteiden 1-15 mukaisesti, missä 15 on erinomainen. Koulutus on osavaltioiden asia. Osavaltioiden yhteisenä elimenä toimii Kultusministerkonferenz – kulttuuriministerikonferenssi. Sen johtaja 2012  Ties Rabe on sitä mieltä, että Saksassa viime vuosina tehdyt koulureformit ovat tuottaneet tulosta.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti