maanantai 29. syyskuuta 2014

Konstanzin konsiilin tärkeitä osanottajia 1414-1418Eurooppa vieraana Konstanzissa: kronisti Ulrich Richental kertoo konsiiliin osallistuneen 70.000 henkilöä. Todennäköisesti paikalla oli jatkuvasti jopa 20.000 vierasta; kaupungissa itsessään oli asukkaita 6000. 

Tärkeimmät kokouksen osanottajat olivat varmaankin kuningas Sigismund, joka oli kutsunut kokouksen koolle ja joka johti sitä, paavi Johannes XXIII, joka paettuaan Konstanzista pantiin viralta, paavi Martti V, joka valittiin kolmen kilpailevan edeltäjänsä jälkeen ainoaksi paaviksi, ja vielä böömiläinen reformaattori Jan Hus sekä Hieronymus prahalainen, jotka pääsivät hengestään muka vääräuskoisuuden takia. Samanaikaisesti syntyi hyvin vilkas tiedonvaihto tärkeimpien eurooppalaistenyliopistojen kesken: Bologna, Pariisi, Cambridge, Salamanca, Padua, Napoli, Praha, Florenz, Wien, Erfurt, Heidelberg, Köln ja Leipzig. Kauppiaita ja taiteilijoita, esimerkiksi runoilija Oswald von Wolkenstein jättivät vuosiksi jälkensä Bodenseen elämään ja veivät kokouksen päätyttyä kotiseuduilleen tärkeitä uusia ajatuksia.

Olen niin tyyväinen kesäkuun alussa tekemääni vierailuun entiselle kotiseudulleni Bodenjärvelle sekä Konstanzin kaupunkiin, että oli pakko kirjoittaa ylläoleva vuosien 1414-1418 historiapläjäys. Aikoinaan olin niin innostunut seudun historiasta, että ilmoittauduin kaupungin matkaoppaaksi, suomalaisille matkailijoille. Kaupungin matkailutoimisto kuitenkin heti tyrmäsi ajatuksen ilmoittaen, että ei Konstanzissa käy suomalaisia turisteja. Samaan hengenvetoon he kuitenkin ilmoittivat, että jos osaisin englantia, niin pääsisin heti koulutukseen ja työhön... jossa vaiheessa rohkeuteni petti. Näin jälkeenpäin se oli naurettavaa, sillä puhunhan englantia sujuvasti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti