sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Elben tunnelit Hampurissa


Minusta Hampurin erikoisin nähtävyys on Elben ali menevä vanha tunneli. 


 

 


Landungsbrücken on se paikka, mistä mennään Elben alle ja tunnelin kautta vastarannalle. Jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät maksutta, autoilija maksaa pienen kulkumaksun. Viikonvaihteessa sekä pyhäpäivinä suljettu autoliikenteeltä. 
Tunneli avattiin liikenteelle vuonna 1911. Se oli aikansa tekninen innovaatio ja suursuoritus, nykyisin enää vain turistikohde. Tunneli on ollut vuodesta 2003 suojelukohde. Hissillä mennään alas tunneliin. Autoille on omat hissinsä. Tunneli on 426 metriä pitkä ja kapea, autoilijan on pidettävä tarkasti huolta siitä, että pysyy ajoradalla. Samalla tavalla sitten kuin on laskeuduttu, noustaan toisella puolella ylös. Hyvin suosittu on myös vastarannan eli Steinwerderin näköalapaikka. 

 
Landungsbrücken sijaitsee muutenkin hyvässä paikassa: suomalaiselle lähes vieressä on merimieskirkko, sen takana Mikaelin kirkko torneineen, toisessa suunnassa Reeperbahn ja vielä toisessa Hafencity eli vanha makasiinikortteli.

Uudesta tunnelista ajaa seiskabaanaa pitkin yleensä hurauttaen läpi – autolla. Paitsi ruuhka-aikaan. Niinpä me myöhästyimme pojan kanssa säännöllisesti suomalaisesta kielikoulusta, ja kielikoulu piti siksi jättää. Tunneli on 3325 metriä pitkä. Sieltä taas kannattaa turistin kääntyä konttisatamaan, ylös sillalle, mutta se on jo toinen tarina. Toiseen suuntaan eli pohjoiseen mennessä käännytään ensimmäisestä risteyksestä oikealle, ja siellä hetikohta asuu ystäväni… Ja vielä eri tarina on Elben lautta Glückstadtista Wischhafeniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti