maanantai 16. maaliskuuta 2015

Itsetutkistelua. Tunnistatko itsesi suomalaiseksi?
Kauppalehti 7.7.2013
  
Vitsin mukaan suomalainen miettii norsun nähdessään, mitä se minusta ajattelee. Goscandinavia kertoo erään näkemyksen.


Goscandinavia-verkkosivusto neuvoo, millaisia asioita Suomessa kannattaa ulkomaalaisen varoa. Osa on liian tuttuja, jotta me suomalaiset edes huomasimme niitä.

Sivusto kuvaa suomalaisia kansaksi, joka saattaa näyttää lähes vihamieliseltä, mutta tämä kuva on väärä. Näennäisesti vakavat suomalaiset esimerkiksi harrastavat kuivaa, mutta terävää ja sarkastista huumoria.

Meitä kehutaan myös kansaksi, joka seuraa tarkkaan kansainvälisiä uutisia. Siksi meillä on vahvoja mielipiteitä tapahtumista, joten myös syvällinen keskustelu niistä on mahdollista. 

Turpa tukkoon

Ensimmäinen varsinainen neuvo kehottaa olemaan keskeyttämättä keskustelua. Puhujan on saatava sanoa sanottavansa loppuun. Keskeyttäminen on töykeää, eikä sitä hyväksytä Suomessa. Suomalaista keskustelukulttuuria Goscandinavia kutsuu ”sarjalliseksi”. Se arvostaa kuuntelemista.

”Itse asiassa suomalaiset eivät yleensä luota ihmisiin, jotka puhuvat liikaa, mutta sanovat liian vähän. He arvostavat hiljaisuutta.  Suomalaiset eivät puhu small talkia”, sivusto kirjoittaa.

Suomea ja suomalaisia ei pidä myöskään verrata julkisesti muihin maihin ja kansoihin. Näin on varsinkin Ruotsin kohdalla. Suomessa ei kannata aloittaa keskustelua kysymällä Suomen kommunistisesta menneisyydestä.

”Se on kuin vertaisi katolisia protestantteihin.”

Tällainen avaus lopettaa keskustelun ja seuraukset voivat olla jopa vakavammat. Matkailijan kannattaa muistaa, että Suomi on ylpeä itsestään ja historiastaan, joten sitä ei kannata niputtaa yhteen Itä- tai Pohjois-Euroopan kanssa.

”Et halua myöskään, että ihmiset kommentoivat virheellisesti oman maasi historiaa.” 

Pientä ja hiljaista

Älä leveile, kuuluu kolmas sääntö. Se tosin pätee muuallakin, sillä oikeastaan kukaan ei tykkää itseriittoisista kehuista, mutta suomalaisilla on erityisen alhainen suvaitsevaisuus. Suomaiset ovat  vaatimattomia ja vähättelevät saavutuksiaan. He tuskin nostavat meteliä mistään.

”Nöyryydellä pääsee pitkälle, sillä he pitävät vaatimattomuutta suurena hyveenä.”

Matkailujuttua Suomesta ei voi kirjoittaa ilman saunaa. Viides sääntö koskeekin saunomista. Yleisiin saunoihin ei ole asiaa uima-asuissa tai muissa vaatteissa.

”Tämä asia voi tuntua  useimmista oudolta, varsinkin kun muistetaan, kuinka paljon suomalaiset arvostavat yksityisyyttään.”

”Miehet ja naiset eivät sauno perheitä lukuun ottamatta onneksi yhdessä. Jos ehdottomasti kieltäydyt istumasta aatamin tai eevan asussasi, voit käyttää vaikkapa pyyhettä.” 

Ei puhu, ei pussaa

Kovin tunteelliseksikaan Suomessa ei saa heittäytyä. Tämä on kuudes ohje: rajoittaa julkisia hellyydenosoituksia.

”Rakkaasi kanssa käsi kädessä kuljeskelu on hyväksyttävää ja jopa romanttista kaikkialla maailmassa, mutta nyt on puhe Helsingistä, ei Italiasta”, Goscandinavian muistuttaa.

Kaikki muu tämän yli menevä pitää jättää yksityisiin tiloihin.

Muutenkin suomalaiset arastelevat kosketusta  ja välttävät julkista tunteiden näyttämistä hinnalla millä hyvänsä. Suomalaiset arvostavat henkilökohtaista tilaa, joten heihin ei kannata koskea muuten kuin tervehtiessä. 

Pois turha spontaanisuus

Seitsemäs käsky kuuluu: Älä tule paikalle ilmoittamatta.

”Kun vierailet paikallisen asukkaan luona, voit tehdä niin vain kutsusta. Tai ainakin se on järjestettävä etukäteen. Jos pomppaat paikalle ennalta ilmoittamatta, saattaa vastassa olla suljettu ovi.”

Sivusto myös muistuttaa täsmällisyydestä.  Paikalla on oltava ajoissa. Eikä turhia lupauksia kannata tehdä. Niistä on pidettävä kiinni.

”Suomalaiset ovat täsmällisiä ja luotettavia. On kohteliasta tehdä samoin.”

Sivusto muistuttaa myös kengistä. Kahdeksannen ohjeen mukaan ne pitää riisua kodeissa.

”Useimmat suomalaiset  riisuvat kenkänsä ovelle ja kävelevät sisällä sukissa tai tossuissa. Tämä ei kuitenkaan ole tapana jokaisessa kotitaloudessa, joten jos olet epävarma, kysy. On hyvä vihje, jos näet kenkäpinot ulko-oven luona.” 

Älä hurraa hurreille

Yhdeksänneksi tärkein  neuvo kehottaa olemaan kommentoimatta Suomen jääkiekkojoukkueen menestystä. Näin pitää tehdä, vaikka joukkue olisi niittänyt mainetta, kunniaa ja voittoja. Tässäkin pitää varoa erityisesti vertaamasta Ruotsiin, sillä se voi johtaa nokkapokkaan. Kaikki tämä johtuu Suomen ja Ruotsin pitkästä yhteisestä historiasta, joka ei ole sujunut aina sovinnollisissa merkeissä.

Viimeinen sääntö kieltää tuijottamasta sauvakävelijöitä. Heidän liikkumistaan sivusto kuvaa ”liioitelluksi”.

”Älä ajattele, että maailma on tullut hulluksi. Maraton ja sauvakävely ovat uusia kuntoiluvillityksiä. Sauvakävely jäljittelee hiihtoa ilman suksia. Se voi näyttää hauskalta ja kömpelöltä ensisilmäyksellä, mutta se on tehokasta harjoitusta. Jopa hiihtäjät harjoittelevat liikkeitään sillä tavalla talvien välissä. Kannattaa napata pari kävelysauvoja läheisestä vuokraamosta ja liittyä joukkoon.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti