sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Saksan työmarkkinamallista

Seikkaperäinen artikkeli ETLA:n sivulla
www.etla.fi/kolumnit/saksan-mallin-kielteisia-vaikutuksia-liioiteltu/


Kirjoittaja


Antti Kauhanen
Antti KauhanenLähteet:
Akyol, M., Neugart, M. and Pichler, S. (2013). Were the Hartz Reforms Responsible for the Improved Performance of the German Labour Market? Economic Affairs, 33(1), 34-47.
Kauhanen, A. (2012). Saksan työttömyysihme Ajankohtaista taloudessa ja tutkimuksessa (Vol. 1/2012): ETLA.
Kauhanen, A. ja Saukkonen, S. (2011). Miksi Saksa menestyy? Talous- ja työmarkkinauudistusten rooli Saksan taloudellisessa menestyksessä 2000-luvulla (Vol. 251). Helsinki: Taloustieto.
Schäfer, H. und Schmidt, J. (2011). Der Niedriglohnsektor in Deutschland: Entwicklung, Struktur und individuelle Erwerbsverläufe IW-Analysen (Vol. 77): Institute der deutschen Wirtschaft Köln.


"Saksalainen työmarkkinamalli herättää kiinnostusta myös Suomessa, koska työttömyys on laskenut Saksassa huomattavasti vuoden 2005 jälkeen. (Katso esimerkiksi Kansan Uutiset, Demari, Helsingin Sanomat ja Talouselämä). Saksa on onnistunut työllistämään talouskriisin aikanakin. Viime vuonna harmonisoitu työttömyysaste oli 5.5 %, kun euroalueen keskiarvo oli 11.4 %.

Suomessa on pitkälti keskusteltu niin sanotuista Hartz-reformeista ja niiden vaikutuksista. Usein Saksan työmarkkinoita koskevissa kirjoituksissa painotetaan voimakkaasti näkemystä siitä, että työttömyysasteen lasku on saavutettu politiikalla, joka on luonut vain ”huonoja” työpaikkoja ja lisännyt samalla köyhyyttä.

Tässä kolumnissa haluan tuoda Saksan työmarkkinoita koskevaan keskusteluun kaksi näkemystä: Ensiksi, Hartz-reformien aikaan työmarkkinoilla tapahtui myös muita muutoksia, ja toiseksi, kuva työmarkkinoiden muutoksesta on jossain määrin liioiteltu."

Kolumnin sisällöstä: 
 
Hartz-reformit

Sopimusjärjestelmän murros

1. Järjestäytyminen on laskenut

2. Työehtosopimusten sitovuus on vähentynyt

3. Työehtosopimusten joustavuus on lisääntynyt

Työmarkkinoiden huonontumista on liioiteltu


* * *
Kolumni perustuu ammattiliitto Pron, Metallityöväen liiton ja Vapaus Valita Toisin ry:n järjestämässä seminaarissa ”Onko Saksan tie myös Suomen tie?” 27.5.2013 pidettyyn puheenvuoroon, sekä julkaisuihin Kauhanen (2012) ja Kauhanen ja Saukkonen (2011).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti