sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Kävin Lidlissä

Kävin Lidlissä Ylivieskassa, jossa olen käynyt nimenomaan ostamassa voisarvia ja appelsiinihilloa, mutta jotka on jostain syystä hiljan poistettu tuotevalikoimasta. 
Tosiasiaksi jää kuitenkin se, että hinnat ovat Lidlissä halvempia kuin K- tai S-marketissa. Ja edelleen halvempia Lidlissä Saksassa kuin Suomessa. Katselin netistä ostamieni tuotteiden hintoja Saksassa, Saksan hinnat löytyvät netistä. Vertailu (samat tuotteet tai samat määrät ja laadut) tuotti tämän:

tuote
Lidlin hinta Suomessa
Lidlin hinta Saksassa
Pakastevihannekset
2,45
1,79
Maito 3,5%
0,93
0,59
Margariini 250 g
1,29
0,65
Kirsikkahillo
2,09
0,95
Maitosuklaa
1,89
1,09
Pähkinäsuklaa
1,79
0,65
Kissan kuivaruoka
3,69
1,59
Paloiteltu paistiliha
3,39 (tarjous)
2,22

.........................................................
Fakta:

Saksalainen Lidl-ketju aloitti Suomessa vuonna 2002. Nyt sillä on 142 kauppaa.

Lidlin oman ilmoituksen mukaan sen myymälöissä asioi viikoittain 1,5 miljoonaa suomalaista.

Lidl on yrittänyt saada kauppojensa yhteyteen Alkoja, koska ne kasvattavat myyntiä vähintään 15 prosenttia. Nyt sillä on Suomessa neljä Alkoa.
 
Vuosittain kaupan alalla tehtävä Asiakkuusindeksi paljasti, että Lidlin brändi on tehnyt kuluttajien silmissä huiman nousut sijalta 19 sijalle 10. S-ryhmä on sijalla 8.

Yle vertaili toukokuussa 2014 kaupparyhmien omia merkkejä. Nelihenkisen perheen ruokakori maksoi Lidlissä 901 euroa, S-ryhmän kaupoissa 1 028 euroa ja K-ryhmän kaupoissa 1 093 euroa

Eurostatin hintavertailu Suomi-Saksa

Tällainen on elintarvikkeiden hintaero Suomen ja Saksan välillä Eurostatin hintatasoindeksin mukaan:

Nämä tuotteet ovat näin monta prosenttia kalliimpia Suomessa kuin Saksassa:

Ruoka- ja alkoholittomat juomat 13,7 %
Leipätuotteet 26,8 %
Kala 5 %
Muna- ja maitotuotteet 26,9 %
Ruokaöljyt- ja rasvat 5,3 %
Hedelmät, vihannekset ja perunat 14,8 %
Alkoholittomat juomat 17,9 %
Alkoholi 113,5 eli Suomen hinnat ovat kaksinkertaiset %
Tupakka 2,8 %

Nämä ovat kalliimpia Saksassa kuin Suomessa:

Liha 5 %
Lidlillä on Saksassa kovia kilpailijoita

Saksalaisten halpakauppaketjujen kilpailu on äärimmäisen kovaa. Niiden myymälät sijaitsevat taajama-alueiden ulkopuolella usein lähietäisyydellä toisistaan, joskus jopa vierekkäin. Erikoistarjoukset voivat muuttaa nopeasti asiakasvirtaa ja herkkää kilpailutilannetta. Lidl seuraa muiden ketjujen tavoin äärimmäisen tarkasti etenkin markkinajohtaja Aldin hinnoittelua ja tekee välittömästi omia vastatarjouksiaan.
 
Samoista asiakkaista kilpailevat Lidlin kanssa Aldi, Netto, Plus ja Penny -ketjut. Yhteensä ne kattavat 85 prosenttia Saksan päivittäistavarakaupasta.

Maailman suurimmalla yksityisellä halparuokaketjulla Aldilla on Saksassa 4 200 myymälää. Muualla Euroopassa sillä on niitä 8 000. Yhdysvalloissa sekä Australiassa myymälöitä on 1 500. Noin 700 artikkelin tuotevalikoima on valittu keskivertokuluttajien mieltymysten mukaan. Aldin liikevaihto oli viime vuonna 61,1 miljardia euroa, josta noin kolmannes kertyi Saksasta.

Toiseksi suurin kilpailija on osuuskauppa Edekalle kuuluva Netto- ja Plus -halpamyyntiketju, jolla on yhteensä yli 4 000 myymälää. Netto -ketjun liikevaihdoksi ilmoitettiin viime vuonna 14,2 miljardia euroa. Koko Edekan liikevaihto oli yli 50 miljardin euroa. Ketju mainostaa itseään noin 3 500 artikkelilla. Myytävänä on Aldin tapaan myös matkoja.
 
Lidlin kolmanneksi suurin kilpailija on Rewe -yhtymälle kuuluva Penny -supermarketketju. Sen tuotevalikoimaan kuuluu 1 400 artikkelia. Ketjulla on myymälöitä Saksan lisäksi Italiassa, Unkarissa, Bulgariassa, Tshekin tasavallassa, Itävallassa ja Ranskassa. Liikevaihto oli viime vuonna 12,1 miljardia euroa.

Pertti Rönkkö, Berliini

1 kommentti:

 1. Kiitos kommentoijalle, korjasin virheen.

  Saksan hinnat löytyvät täältä: http://www.discounter-preisvergleich.de/LIDL-Preise/
  Linkin ylhäällä olevasta palkista "Discounter" löytyvät laatikkokauppaketjut.
  Hakua voi yksilöidä etsimällä vaikkapa tiettyjä merkkituotteita. Esim halvin Coca-cola löytyy ALDI:sta:
  http://www.discounter-preisvergleich.de/Coca-Cola-ALDI-Sued-18399.html
  (1 litra € 0,89)

  VastaaPoista