keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Suljettu seura. Vapaamuurarien maailmassa


Miltä vapaamuurarien tiloissa näyttää? Nuori Zeit Magazinin kuvaaja Juliane Herrmann näyttää ja kertoo. 

  
”Minua ovat aina kiinnostaneet suljetut miesseurat. Kiinnostus alkoi opiskeluaikaisista seuroista ja siitä on tullut elämäni teema.

Vapaamuurarit ovat asettaneet tavoitteekseen tulla paremmiksi ihmisiksi siten, että itse kehittävät itseään. Sen takia he tapaavat toisiaan keskusteluilloissaan ja tiettyjen rituaalien aikana. He ovat järjestäytyneet nk. looseihin, jotka ovat eräänlaisia filosofisia keilaseuroja.

Jokaisen loosin edustajalla on arvonimenä ”tuolin/valtaistuimen mestari”. Hänet valitaan demokraattisesti ja hänen tehtävänsä on mm. johtaa rituaaleja, jotka tapahtuvat nk. temppeleissä.

Mitä rituaaleissa tapahtuu, on vain sisäpiirin tiedossa. Ne eivät ole julkisia tapahtumia.

Vapaamuurareita on nykyisin kuutisen miljoonaa. Koska vapaamuurarius oli kiellettyä Saksassa natsiaikana, Saksassa heitä on vain noin 16.000.

Sen, joka haluaa liittyä seuraan, on uskottava korkeampaan voimaan. Onko se Jumala, Allah, Buddha vai joku muu, on jokaisen itse päätettävä.

Periaatteessa osallistua voivat vain miehet. Ensimmäinen loosi perustettiin Englannissa vuonna 1717, ja se oli vain miehille. Ja ”äitiloosi” Englannissa päättää yhä vielä, mikä loosi viralliseksi hyväksytään. Mutta ainakin Saksassa on epävirallisesti olemassa sekalooseja sekä myös puhtaita naislooseja." 
Teksti ja kuvat: Zeit Magazin 50/2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti