torstai 16. tammikuuta 2020

Maria Laachin luostarissa


Joskus kauan kauan sitten olin jonkun ryhmän mukana vierailulla Maria Laachin luostarissa. Se sijaitsee Koblenzin ja Bonnin välissä, moottoritie 61:n varrella. Miksi siellä olin ja kenen kanssa, en muista, ehkä siksi, että Saksassa vaikutti tuolloin suomalainen nunna. 

  
Maria Laach on benediktiiniläisluostari. Se on perustettu vuonna 1093 ja sitä rakennettiin vuoteen 1216 asti tuolloisen kuningas Henrik II Laachin ja vaimonsa Adelheidin rahoilla. Alkuperäinen nimi tarkoitti luostaria, joka on järven rannalla. Nykyisen nimensä se sai vuonna 1863. 

Luostarialueella on upea kuusitorninen tuomiokirkko ...


  Kirjan latinankielinen teksti: „Minä olen tie, totuus ja elämä. “ (Joh. 14,6)... ja 1200-luvun alkupuolella rakennettu ristikäytävä, joka lienee romaanisen rakennustyylin kauneimpia helmiä Saksassa. Kirkkoa ja ristikäytävää on hellävaraisesti restauroitu ajan kuluessa vastaamaan aikansa rakennuksia, siten että myöhemmät rakennemuutokset on purettu ja rakennukset palautettu entiseen arvoonsa. 
Vastaavanlaisia ehdottomasti vierailun arvoisia kirkkoja ovat Reininmaan keisarinkirkot Speyerissa, Mainzissa ja Wormsissa.

Luostarissa on kirjasto, jossa on noin 9000 ennen vuotta 1800 painettua teosta. Tämä kirjasto on yksi Saksan suurimpia yksityisiä kirjastoja.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti