sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Piha, puutarha ja lahjakortti

 

Entisessä elämässä. Vuonna 1981 olimme ostaneet tontin ja sillä olevan aloitetun rakennuksen ja rakentaneet sen valmiiksi, omaksi kodiksi. Piha oli vielä tyhjä. Laskettiin, että tarvittaisiin noin 600 markkaa, että saataisiin kasvit ostettua.

Mutta ei meillä ollut tuota rahaa. Eipä siinä sitten ollut muuta tehtävissä kuin odottaa parempia aikoja, jossa tilanteessa sitten ”tilasimme” tuollaisen summan rahaa, jolla ostaa pensaita ja perennoja ja muitakin kasveja.

Appi ja anoppi olivat auttaneet rakennushommissa. Sitten he lähtivät lomalle. Appi kun oli rautateiden palveluksessa, hänellä ja vaimolla oli ilmaiset matkat koko Saksassa ja näin ollen he matkustivat usein. Heillä itsellä oli monipuolinen kukoistava piha, kasvitarha ja puutarha, joten kaikenlainen puutarha-asia kiinnosti heitä.

Saksassa järjestetään joka toinen vuosi jossain kaupungissa puutarhanäyttely, isot messut, jolloin jonkun kaupungin joku kaupunginosa muutetaan käytännössä isoksi puutarhaksi ja puistoksi. Tuona kesänä 1983 messut olivat Münchenissä. Myöhemmin kuulimme, että noilla messuilla kävi tuona kesänä 11,5 miljoonaa vierailijaa, joten tapahtuma ei ollut ihan pieni ja mitätön.

Tulivat appivanhempani messuportille – jossa heitä vastassa olikin soittokunta ja kunniakomppania. Sattuivat olemaan joku x miljoonas vierailija! Ja saivat 600 markan lahjakortin, jolla ostaa kasveja.

Mitäs sillä lahjakortilla tehtiin, arvannette jo…

*************************************************

Münchenin länsipuisto, Westpark, perustettiin tuota puutarhanäyttelyä varten ja on sen jälkeen ollut kaikille vapaassa käytössä oleva puistoalue. Se on 69 hehtaaria laaja ja pituutta on 2,4 kilometriä.  Puisto koostuu kahdesta osasta, joiden välissä on leveä jalankulku- ja pyöräilysilta.

Alueella on leikkikenttiä, pelialueita, grillipaikkoja, kaksi olutpihaa, ravintola, kävely- ja pyöräilyteitä, kukkatarhoja, ruusupuisto, historiapuisto, alppikasvien osasto, sokeille tarkoitettu osasto, useita itäaasialaisia rakennuksia – ja useita kansainvälisten taiteilijoiden teoksia. Kuvat: saksankielinen wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti