perjantai 11. maaliskuuta 2022

Sähkökatkos on mahdollinen, varoittavat Saksan viranomaiset

Sähkökatkon sattuessa on olemassa vaara, että koko yhteiskunta romahtaa

07.03.2022 Jens Eberl, WDR
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/technologie/blackout-deutschland-101.html

Jos Saksassa tulisi pidempi sähkökatkos, seuraukset olisivat katastrofaaliset. Ukrainan sota saattaa lisätä sähköverkkoon kohdistuvien kyberhyökkäysten riskiä. Viranomaiset puhuvat lisääntyneestä uhkatilanteesta.

Laajaa sähkökatkoa pidetään pahimpana katastrofiskenaariona. Vakuutusliitto GDV:n mukaan ensimmäiset 24 tuntia ilman sähköä pysäyttävät tuntemamme elämän. Hän varoittaa, että Saksa ei ole hyvin valmistautunut tällaiseen skenaarioon. Tämä on tulos useiden kriisinhallintajohtajien ja pelastuspalvelualan työntekijöiden kyselystä.

Liittovaltion pelastuspalvelu- ja katastrofiavun virasto (BBK) arvioi tilannetta samalla tavalla. WDR:n kysyttäessä se sanoi: "Vaikka toimitusvarmuus olisi erittäin korkea, laajamittainen ja pitkäkestoinen sähkökatkos ei ole epätodennäköinen". Tähän voi olla useita syitä. "Se on erittäin monimutkainen kokonaisjärjestelmä, jota voivat häiritä tekniset ja inhimilliset viat ja lisääntyvät vaarat, kuten äärimmäiset sääilmiöt tai kyberhyökkäykset", sanoi BBK:n tiedottaja.

Kasvava riippuvuus sähköstä

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että sähkökatkolla olisi vakavia seurauksia, jotka merkitsivät kansallista katastrofia. "Yhteiskuntamme on riippuvainen turvallisesta ja luotettavasta virtalähteestä lähes kaikilla alueilla. Pitkäaikainen ja laajalle levinnyt sähkökatkos vaikuttaisi kaikkiin kriittisiin infrastruktuureihin", sanoo liittovaltion pelastuspalveluvirasto. "Erityisen vakavia olisivat tieto- ja televiestintähäiriöt, vesi- ja jätevesihuollon sekä elintarvikealan toimitushäiriöt. Myös yhteiskunnan kannalta oleelliset terveydenhuolto ja vaarantorjunta häiriintyisivät vakavasti. " Riippuvuus sähköstä lisäksi kasvaa jatkuvasti, mikä pahentaa ongelmaa.

Mitä tulee vahinkojen mahdolliseen laajuuteen, pelastuspalveluviranomaiset luottivat Saksan liittopäivien teknologianarviointiviraston raporttiin. Tämä luotiin vuonna 2011. Jo silloin oletettiin, että vahinkotilanne olisi erityisen vakava: Laajamittainen ja pitkäkestoinen sähkökatkos aiheuttaisi valtavia vahinkoja, jotka olisivat kansallinen katastrofi.

Sairaaloilla on hätägeneraattorit

On erilaisia ​​skenaarioita. Pian laajamittaisen sähkökatkon sattumisen jälkeen kaikki viestintäverkot Saksassa tukkoutuisivat. Internet ja tv eivät enää toimisi. Matkapuhelimissa, joissa on vielä muutaman tunnin akkuvirtaa, ei enää olisi verkkovastaanottoa. Pankkiautomaatit eivät antaisi rahaa ja pankkikortti ei toimisi.

Monissa tiloissa, kuten sairaaloissa, on varageneraattorit elintärkeiden koneiden toiminnan varmistamiseksi. Tilanne muuttuu kriittiseksi jo 48 tunnin kuluttua ilman sähköä. Vakavat hygieniaongelmat alkavat sairaaloissa, vanhainkodeissa ja kaduilla, koska jätteiden hävittämistä ja vesien puhdistusta ei voida taata. Viikon kuluttua myös ydinvoimalaitoksissa on iso vaara, koska reaktoreita ei voida enää jäähdyttää riittävästi.

Kyberhyökkäykset mahdollisia

Myös ulkoiset kyberhyökkäykset Saksan sähköverkkoon ovat mahdollisia, kirjoittaa liittovaltion tietoturvavirasto (BSI). Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan vuoksi BSI arvioi tilannetta jatkuvasti.

"BSI on vahvistanut omaa suojautumistaan ​​ja kriisinhallintaansa ja on aktivoinut kansallisen IT-kriisinhallintakeskuksen tätä tarkoitusta varten", sanoi BSI:n tiedottaja Joachim Wagner. "Lisäksi BSI on myös vahvistanut kohderyhmiään, mukaan lukien liittovaltion hallinto, kriittisten infrastruktuurien ylläpitäjät ja muut organisaatiot ja yritykset, ja kehottanut lisäämään valppautta ja reagointivalmiutta."

BSI tunnistaa tällä hetkellä yleisen lisääntyneen uhkatilanteen Saksassa. Saksassa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä akuuttia uhkaa tietoturvalle Ukrainan tilanteen takia. BSI:n mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua milloin tahansa.

Jokaisen tulee varautua henkilökohtaisesti

Liittovaltion katastrofinhallintaviraston mukaan Saksassa ei ole vielä ollut sähkökatkoja hakkerihyökkäysten vuoksi. BKK kuitenkin neuvoo jokaista varautumaan mahdolliseen kriisiin. Varaukset tulee tehdä 10-14 päiväksi, jokaisella pitää olla kotona välttämättömät tavarat ja tulee varautua pärjäämään ilman kolmansien osapuolten apua.

Jokaisella tulee olla riittävästi juomavettä, akkuradio, kynttilöitä, kaasukeitin ja säilykkeitä sekä suosituksen mukaan tarvittavat lääkkeet, sammutin ja ensiapulaukku. Tärkeät asiakirjat tulee kerätä kansioon ja ne tulee pitää aina käsillä. Pelastuspalveluviranomaiset olettavat kuitenkin, että vain harvat ihmiset ovat Saksassa valmistautuneet tähän. 

 


Sähkökatkokset energiasiirtymän pimeä puoli?

Muut asiantuntijat, mukaan lukien saksalaiset energiajättiläiset E.On ja RWE, näkevät energiasiirtymän lisäriskinä Saksan ja naapurimaiden sähköverkon vakaudelle. Viimeiset ydinvoimalathan on tarkoitus sulkea tämän vuoden lopussa.

Saksassa ei ole toistaiseksi ollut vakavia sähkökatkoja, mutta kantaverkko-operaattoreiden toimenpiteitä sähköverkon vakauttamiseksi on huomattavasti enemmän kuin ennen energiasiirtymän alkamista.

Syyt tähän ovat ilmeiset. Tuuli ja auringonvalo ovat alttiina luonnollisille vaihteluille, joten ne eivät pysty toimittamaan energiaa jatkuvasti ja keskeytyksettä. Epäselvissä tapauksissa perinteisten voimalaitosten on taattava sähkönsaanti.

Sähkön pitkä matka pohjoisrannikolta etelään

Lisäksi tuuli- ja aurinkovoimalat eivät usein sijaitse siellä, missä sähköä eniten tarvitaan. Esimerkiksi rannikon tuulipuistojen sähkö on kuljetettava Etelä-Saksan teollisuusyrityksille. Tämä kuormittaa verkkoa vastaavasti.

Tästä asiasta huomautti äskettäin Basel Prognos Institute. Bavarian Business Associationin (vbw) vuotuisessa energiasiirtymäseurannassa asiantuntijat varoittivat, että toimitusvarmuus saattaa lähivuosina kärsiä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti