torstai 17. elokuuta 2023

Uusi Covid-19-tutkimus : Rokotusten kerrotaan pelastaneen miljoonia ihmisiä diabetekselta

Tähän mennessä suurin väestötutkimus osoittaa, miten Covid 19 -rokotus suojaa elinvaurioilta: Diabeteksen riski väheni huomattavasti, mutta ei poistunut kokonaan.

Jo pitkään on ollut selvää näyttöä siitä, että covid 19 -infektio on lisännyt merkittävästi tyypin 2 diabeteksen riskiä suurella osalla väestöstä. Toisin sanoen monet pandemian uhrit joutuvat nyt pistämään insuliinia; heidän haimansa on vaurioitunut merkittävästi. Brittiläisen tutkimusryhmän ensimmäinen kansallinen tautitutkimus viittaa nyt päinvastoin siihen, että täydellinen rokottaminen esti haiman pitkäaikaiset elinvauriot monilla ihmisillä.

Tämä vähensi riskiä 30-50 prosenttia yhden vuoden aikana. Tutkimuksen tulokset on tiivistetty alustavaan julkaisuun lääketieteen "medRxiv"-julkaisufoorumilla, mutta sitä ei ole vielä tarkistettu riippumattomasti.

Joitakin pitkäaikaiskoviditutkimuksen tuloksia lukuun ottamatta tämä saattaa olla tähän mennessä vakuuttavin empiirinen todiste siitä, miten Sars-CoV-2 -viruksen elimistössä aiheuttamat järjestelmälliset vaikutukset voivat pysyvästi pilata suojaamattomien tartunnan saaneiden terveyden. Tämä tekee jälleen kerran selväksi, että rokotussuoja ei koske ainoastaan vakavia hengitystiesairauksia, vaan se voi suojata monia ihmisiä järjestelmällisiltä seurauksilta pidemmän ajan kuluessa.

 

Otanta: yli viisitoista miljoonaa brittipotilasta

Tutkimuksen tiedot saatiin Yhdistyneen kuningaskunnan tietokantoihin sähköisesti tallennetuista sairaustiedoista. Kaikkiaan yli viisitoista miljoonaa Covid 19 -diagnoosin saanutta Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaista kirjattiin vuoden 2020 alun ja vuoden 2021 lopun välisenä aikana. Heistä yli 11,8 miljoonaa oli rokotettu, ja noin 2,8 miljoonaa oli siihen asti rokottamatta. Diabeteksen riskiä vahvistetun Corona-infektion jälkeen verrattiin ennen rokotusten käyttöönottoa ja kesäkuusta 2021 alkaen, jolloin monet olivat jo saaneet täyden rokotuksen.

Kävi ilmi, että Covid 19 -tauti ennen rokotuksen käyttöönottoa lisäsi tyypin 2 diabeteksen puhkeamista keskimäärin kolminkertaisesti. Monilla oli vielä kuukausia tartunnan jälkeen kohonnut diabetesriski, joskin vaihtelevassa määrin. Verrattuna niihin, jotka eivät olleet saaneet tartuntaa, riski oli vielä vuoden kuluttua kaksi kertaa suurempi vakavasti sairastuneilla Covid 19 -potilailla, joita hoidettiin klinikoilla, mutta myös noin 10 prosenttia suurempi Covid 19 -potilailla, joilla tauti eteni lievästi.

Rokotteiden käyttöönoton jälkeen tilanne muuttui perusteellisesti: rokotteet vähensivät diabeteksen kroonista riskiä "huomattavasti", kuten lääkärit raportissaan sanovat. Vuoden 2021 jälkipuoliskolla määritetty diabetesriski pieneni yhtäkkiä rokottamattomien lähes viisinkertaisesta kasvusta rokotettujen 1,4-kertaiseen kasvuun. Riski ei siis selvästikään poistunut kokonaan. Se kuitenkin pieneni siinä määrin, että rokotuksen myötä diabeteksen riski laski rokottamattomia edeltävälle tasolle vuoden kuluttua Covid 19 -taudista.

 

Lähde: FAZ.NET

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti