sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Perunakakku

Kyselin viime viikolla ympäri maailmaa kotoisin olevilta maahanmuuttajaoppilailtani, mitä he pitävät suomalaisena ruokana. Ensimmäisenä tuli peruna ja toisena karjalanpiirakka, eikä sitten muuta tullutkaan. Ja samaan hengenvetoon totesivat, että peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta ja piirakka Venäjältä. Se siitä suomalaisuudesta... No, löydettiin onneksi sentään kalat ja marjat.

Listasin viime vuonna tänne blogiini perunaruokia, joita opin Saksassa tuntemaan. Tyttäreni ystävä lähetti minulle vielä yhden, oman isoäitinsä Silvia Rodlerin perunakakun reseptin. Kirjoitti myös, että ei tiedä, onko resepti saksalainen, italialainen vaiko etelätirolilainen, Grödenin kylästä. Hänen perheensä kuitenkin on saksalainen, mutta lienee sukulaisia Tirolissakin, eihän Italia kaukana Saksasta ole.



........................

Perunakakku

250g voita
200g sokeria
1 teel. vaniljasokeria
1 ruokal. leivinjauhetta
250 g vehnäjauhoa
100 g mannaryynejä
300 g keitettyjä, hienonnettuja, kylmiä perunoita
(jos mahdollista, yöksi jääkaappiin)
puolen sitruunan mehu ja kuori

Sekoita kaikki aineet. Täytä hyvin voideltuun ja leivitettyyn kuivakakkuvuokaan ja paista 220 asteessa noin puoli tuntia.

Jos haluat tehdä tiikerikakun, sekoita kolmannekseen taikinasta kaakaojauhetta, vähän maitoa ja sokeria.



Tällä kakkumallilla on hauska nimi: Gugelhupf, suomeksi suurinpiirtein huppuhyppy; sana "Gugel" tarkoitti alunperin kaavun huppua, joka oli muotia 1300-luvulla. Gugelhupf kakkumuotona taas on tyypillinen samoilla seuduilla kuin missä pastaruuatkin, eli Etelä-Saksassa, Pohjois-Italiassa, Sveitsissä ja Elsassissa.

2 kommenttia:

  1. Onko tuo leivinjauheen määrä todellakin 1 ruokalusikallinen? Entä pitääkö voi ja sokeri vaahdottaa? Paistoaikakin tuntuu lyhyeltä. Ajattelin kokeilla ohjeella kakkua, mutta silmiinpisti nuo em.asiat.

    VastaaPoista
  2. Kyllä; Saksassa leivinjauhetta myydään pienissä pusseissa, joissa sitä on 15 g, eli noin viisi tasaista teelusikallista, siis kutakuinkin tuo ruokalusikallinen.
    Kun voin ja sokerin vaahdottaa, taininasta tulee kuohkea.
    Paistoaika puolisen tuntia, riippuu uunistasi.

    VastaaPoista