torstai 26. heinäkuuta 2012

Junalla Sveitsin vuoristossa

Tunnelmallinen junamatka Sveitsissä

Pieni ryhmämme matkusti 50 km:n matkan iloisenpunaisella Bernina Express –maisemajunalla Italian Tiranon rajakaupungista Potresinaan. Junan keskinopeus on 40 kilometriä tunnissa.

Sveitsin asemat ovat esimerkillisen siistejä, palvelu on minuutilleen toimivaa, mutta ei silti vaikuta kireän tehokkaalta.

Ohitamme upeat maisemat toisensa perään. Näkymät vaihtuvat tuossa tuokiossa rososärmäisistä vuorten onkaloista jyrkästi ylösviettäviin lammaslaitumiin.

Hyväntuulinen mies kauppaa kahvia ja virvokkeita myyntivaunustaan.¨

Vuorilta valuvat purot yhtyvät alhaalla laaksossa kirkasvetisiin joenuomiin.

Vasemmalla puolella ovat niittykukat alkukesän loistossaan, kun oikealla puolella näen mäenrinteessä pengermäisiä viiniviljelmiä ja omenapuita viivasuorissa riveissä.

Maatila navettoineen ja lantatunkioineen sijaitsee muun asutuksen keskellä.

Poschinossa olemme jo 1014 metrin korkeudessa ja matkamme suuntautui ylöspäin. Valtavat kuuset kurkottivat korkeuksiin radanreunusrotkosta. Koivutkin ovat erilaisia kuin Suomessa. ”Kuvankaunista”, huokaisee eräs mukana olleista.

Ospizio Berninassa olemme korkeimmalla kohdalla 2250 metrissä. Vauhti ei päätä huimaa, mutta maisemat ovat mykistävän kauniita tasamaahan tottuneesta.

Alppien talot ja navetat näyttävät kyyhöttävän kallellaan vuorenrinteeseen päin, kuin peläten putoamista. Talojen koristeelliset parvekkeet ja ikkunaluukut muistuttavat hieman Itä-Karjalan taloja, mutta ovat täällä paremmassa kunnossa.

Poisjääntiasemamme on 1774 metrissä. Ilmassa leijuu vastaniitetyn, kuivuvan heinän tuoksu, joka tuo mieleen kotitilani kesäiset heinätyöt 1960-1970-luvuilta nostalgisine nuoruusmuistoineen.

Matkamme Davosiin jatkuu bussilla. Sveitsi on ihanteellinen matkailumaa, palvelut toimivat tehokkaasti, mutta kuitenkin ystävällisesti. Alppien ilmasto on ihanan raikas 25 asteen helteelläkin.Teksti ja kuva: Antti Sippala, Matkaan 6/12

………………………………

Kommentti: näin on, olen sen hyvin monet kerrat kokenut. Sveitsihän oli rajanaapurini 15 vuoden ajan.

Tällä kirjoittajalla on käynyt tuuri: korkealla vuoristossa nimittäin ei aina aurinko paista, ja kun ei paista, ei näe mitään, pilvet ovat siellä alhaalla. Onneksi muutamilla asemilla on monitori, josta näkee, millainen on sää ylhäällä vuorella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti